IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка запази лихвите рекордно ниски за 25-и месец поред

Засилват се обаче опасенията, че инфлацията ще остане ниска

11:50 | 04.09.18 г. 1
<p>
	Сградата на Австралийската централна банка.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Австралийската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Австралийската централна банка навлезе в третата си година, в която запазва без промяна паричната си политика, като дори няма изгледи това да се промени скоро, въпреки че търговските банки започнаха да вдигат лихвите по жилищните си заеми, за да защитят маржовете си, съобщава Ройтерс.

Централната банка на Австралия приключи септемврийската си среща с решение за запазване на основната лихва в страната на ниво от 1,5% и сигнализира за запазване на сегашната си политика и занапред. 

„През първата половина на 2018 г. икономиката се развива над очакванията, като условията за правене на бизнес са добри и инвестициите извън минния сектор се очаква да нарастват“, коментира Филип Лоу, управител на Австралийската централна банка.

От регулатора обаче не бързат с увеличение на лихвите, тъй като заплатите и инфлацията остават ниски. Допълнителна причина за предпазливост е неодавнашното решение за увеличение на лихвите по ипотечните заеми от страна на втория по големина кредитор в страната Westpac.

Данните за БВП за второто тримесечие, които се очакват в сряда, най-вероятно ще покажат, че икономиката на Австралия отбелязва 27-а поредна година без рецесия. Очакванията бяха потвърдени от изнесените по-рано данни.

Правителствените разходи, които представляват почти една четвърт от годишния БВП, нарастват с 1% през второто тримесечие. Нетният износ пък е добавил около 0,1 процентни пункта към БВП през тримесечието.

От Австралийската централна банка все още поддържат прогнозата си за ръст от малко над 3% за тази и следващата година най-вече заради огромните разходи за инфраструктура.

Но тревогите около търговските войни и случващото се на развиващите се пазари засилиха опасенията на инвеститорите, че цените ще останат ниски за дълго време.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още