IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка запази ниските лихви в очакване на икономически ръст

Доброто състояние на пазара на труда може да доведе до повишаване на заплатите в сектора, смята гуверньорът Филип Лоу

09:41 | 05.03.19 г.
<p>
	Гуверньорът на Австралийската централна банка Филип Лоу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Австралийската централна банка Филип Лоу. Снимка: Ройтерс

Австралийската централна банка (Reserve Bank of Australia – RBA) запазва своя оптимистичен поглед върху икономиката, след като взе решение да запази основните лихви на рекордно ниско ниво по-рано днес, само ден преди да излязат данните за брутния вътрешен продукт, които се очаква да покажат, че растежът през последното тримесечие се е забавил почти до нула, съобщава Ройтерс. 

RBA приключи своята 30-а среща с ниво на основните лихви от 1,5% и сигнализира стабилна перспектива по паричната си политика, тъй като очаква повишаване на икономическия растеж и инфлацията през тази година.

Това изчакване може да се окаже значително по-дълго, ако през тази седмица се появят слаби данни за потреблението и жилищата, предвидени от анализаторите, които понижиха прогнозите си за ръста през четвъртото тримесечие до почти нула.

Основните цифри за БВП на Австралия се очаква да бъдат публикувани в сряда.

Слабите данни може да застрашат перспективите за преизбиране на австралийското дясноцентристко правителство, което целеше да увеличи работните места и да засили икономическия растеж.

Това правителство е изправено пред тежки избори през май, като се очаква да привлече избирателите с планове за данъчни облекчения и по-големи разходи в своя годишен бюджет, който ще бъде обявен на 2 април.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, смятат, че ръстът на икономиката на страната се е ускорил до 0,3% през декември, като подобна стойност беше отчетена и през третото тримесечие.

Наблюдава се забавяне в годишния ръст до 2,5% от 2,8 на сто, което прави прогнозата на RBA за 3-процентен ръст през тази година да изглежда твърде оптимистична.

Гуверньорът на банката Филип Лоу призна, че икономиката на Австралия може да е забавила своя икономически ръст през втората половина на 2018 г.

И все пак той запазва надеждата, че растежът ще се ускори до 3% през 2019 г., воден от ръста в бизнес инвестициите, по-високите правителствени разходи и стимулиращата парична политика.

Друга причина за това Лоу посочва доброто състояние на пазара на труда.

„По-силният пазар на труда доведе до известно нарастване на заплатите“, подчертава Лоу в кратко изявление относно запазването на паричната политика на банката.

Той посочва и потреблението на домакинствата като „основна вътрешна несигурност“, особено като се има предвид анемичния ръст при заплатите и понижението на цените на жилищата в най-големите градове – Сидни и Мелбърн.

Именно жилищният пазар се очаква да бъде една от основните теми в негово изказване в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още