IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският долар с рекордно висок курс срещу щатския

Търсенето на австралийски суровини и финансови активи оскъпява местната валута

10:38 | 30.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Австралийският долар с рекордно висок курс срещу щатския

Австралийският долар стигна рекордно висок курс спрямо щатския долар, след като търсенето на борсово търгувани стоки от страната продължи да расте.

Курсът на двойката AUD/USD скочи до 1,0318 щатски долара за един австралийски в днешната валутна сесия. Това е най-високото му ниво, откакто през 1983 г. валутата на Австралия започва да се търгува свободно, пише BBC.

Като основна причина за оскъпяването на австралийския долар се посочва търсенето на австралийски стоки от бързоразвиващи се икономики като Китай и Индия.

Високите лихвени проценти в страната и относително ниската инфлация са другите фактори, които карат инвеститорите да залагат на австралийската валута и активи.

Икономиката на Австралия нарасна с 2,7% през 2010 и анализатори смятат, че може да ускори темповете си на ръст през тази година.

Скорошните природни бедствия в Австралия, Нова Зеландия и Япония влошиха рязко пазарните настроения, тъй като инвеститорите бяха притеснени за тяхното въздействие върху регионалното и глобално развитие.

Инвеститорите обаче изглежда са оптимисти, че Австралия ще успее да се справи с възстановяването на щетите.

В началото на годината австралийските щати Куинсланд и Виктория бяха засегнати от тежки наводнения. Застрахователните компании в страната се сблъскват с щети на стойност стотици милиони долари в резултат от причинените разрушения.

Анализатори обаче коментират, че е вероятно много австралийски застрахователни компании да са презастраховали риска при други застрахователни дружества.

По техните думи тези чужди презастрахователни компании са принудени да купуват австралийски долари, за да могат да изплащат щетите на клиенти, което повишава търсенето на австралийската валута.

„На пазара е широко разпространено предположението, че по-голямата част от тези плащания ще дойдат в крайна сметка от европейски презастрахователни компании, какъвто изглежда е случаят със земетресението в Нова Зеландия от септември 2010 г.", коментира за BBC Шон Калоу, анализатор в Westpac Bank.

Според него укрепването на доверието на инвеститорите в австралийската икономика може да вдигне още повече курса на местната валута.

Към 10:30 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 1,0309 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още