IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийската централна банка вече предвижда по-висока инфлация

Проблемите с доставките и покачването на цените в енергетиката ще са основната причина за ускоряването на цените

14:42 | 12.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През миналия месец инфлацията в еврозоната се е ускорила до нов исторически рекорд от 5,0%.<em> Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

През миналия месец инфлацията в еврозоната се е ускорила до нов исторически рекорд от 5,0%. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Австрийската централна банка прогнозира ускоряване на инфлацията през 2022 г., предизвикано от високите цени в енергията и проблемите с доставките, пише Ройтерс. Покачването на цените ще се забави едва през 2023-2024 г.

В свое изявление от централната банка посочват, че хармонизираните потребителски цени ще нараснат с 3,2% през 2022 г. За сравнение – увеличението през 2021 г. бе в размер на 2,8%. През 2023 г. и 2024 г. цените ще спаднат със съответно 2,3% и 2%.

Предишната прогноза на финансовата институция от септември миналата година бе за инфлация от 2,2 на сто.

През 2021 г. хармонизираният индекс на потребителските цени е отбелязал ръст от 1,5% през първото до 3,9% през последното тримесечие – това е най-високото ниво от създаването на паричния съюз през 1999 г. Около две трети от увеличението може да се припише на поскъпналата енергия, смятат от банката.

Покачването на цените е проблем за всички страни по света. Централните банки търсят начини да се справят с инфлацията, като използват различните инструменти на паричната политика. Някои от тях вече обявиха, че ще започнат затягане на паричната си политика чрез повишаване на лихвените равнища и прекратяване на покупките на активи по различни пандемични програми.

Европейската централна банка (ЕЦБ) не бе изключение, когато миналия месец обяви, че ще прекрати пандемичната си програма за закупуване на ценни книжа PEPP.

Предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат показват, че инфлацията в еврозоната се е ускорила до нов исторически рекорд от 5,0% през декември 2021 г.

За сравнение, през предишния месец инфлацията е била на ниво от 4,9%, а икономисти в проучване на Bloomberg очакваха равнище от 4,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още