IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийският гуверньор с предупреждение за инфлационните рискове

Винаги съм бил против твърде тясното свързване на програмата за изкупуване на облигации и повишаването на лихвите, казва Роберт Холцман

14:55 | 07.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

Няколко дни преди важното заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) в средата на декември ръководителят на австрийската централна банка Роберт Холцман предупреди за риска от твърде висока инфлация. Пред германския икономически всекидневник Handelsblatt той заяви, че според него е „много малко вероятно" инфлацията в еврозоната „да достигне стойност под два процента през 2022 г. като цяло“. В настоящите си прогнози от септември ЕЦБ все още залага за стойност от 1,7% за следващата година. Тя ще представи новите си прогнози през декември.

Холцман очаква инфлацията да достигне своя връх в началото на годината, тъй като тогава ще отпаднат някои еднократни ефекти заради много ниските стойности през предходната година и цените на енергията няма да се повишат толкова много. „От друга страна обаче затрудненията в доставките ще продължат да играят важна роля, например при храните“, добавя той.

В някои страни ситуацията в някои части на пазара на труда също е „изключително напрегната". Това важи за сектора на услугите, но също и за здравеопазването и IT сектора. Според Холцман несигурността около инфлацията в момента е много висока. За последен път подобни ефекти са наблюдавани през 70-те и 80-те години на миналия век, добавя гуверньорът.

„Ето защо нашите икономически модели не са пригодени за това. В момента не знаем с каква скорост ще се забави инфлацията“. Това ще стане едва през март или юни 2022 г., очаква той. По отношение на паричната политика той смята, че затова е важно да не се правят прекалено дълги прогнози, а да се реагира на данните.

Членът на Управителния съвет се застъпва за това централната банка да запази възможността за повишаване на лихвите отворена, дори докато все още купува допълнителни облигации. „Винаги съм бил против твърде тясното свързване на програмата за закупуване на облигации и повишаването на лихвите“, добавя Холцман. 

Според него „лихвените проценти могат да бъдат повишени, докато нетните покупки все още продължават“. В своята перспектива за паричната политика (Forward Guidance) ЕЦБ досега предвиждаше ключовите лихвени проценти да се повишават малко след края на нетните покупки на облигации.

Холцман е против това обвързване, което идва от времето, когато дефлацията, т.е. спиралата на спадащи цени, заплашваше зоната. В случай на по-висока инфлация, от друга страна, би могло да „има смисъл в определени ситуации да се повишават лихвените проценти, но все пак да се осигури ликвидност на пазарите чрез закупуване на облигации". Заедно с президента на Бундесбанк Йенс Вайдман Холцман е един от най-силните защитници на по-строга парична политика в Управителния съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още