Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Азбучна икономика: За Пауъл W-образното възстановяване е твърде оптимистично

Икономисти прогнозират V-, U- или W-образно възстановяване, но според управителя на Фед нещата ще са още по-сложни

Азбучна икономика: За Пауъл W-образното възстановяване е твърде оптимистично

Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл очерта път пред американската икономика, които малцина досега са прогнозирали.  Пауъл смята, че стопанската активност на страната ще замира и ще се възобновява месеци наред, докато не се намери ефективно лечение или ваксина срещу новия коронавирус, посочва Ройтерс в свой материал.

С началото на епидемията от коронавирус в Съединените щати икономическият растеж спря почти изведнъж. Икономисти и служители на администрацията на Тръмп все още не могат да се обединят около становище относно това колко дълготрайно ще бъде икономическото въздействие на заразата.

Някои все още предвиждат V-образно възстановяване, при което икономиката бързо се възстановява от временния шок. Животът в Съединените щати може да се върне към „нормалното“ до юни, заяви в сряда старши съветникът на Белия дом Джаред Къшнър.

Още по темата

Други прогнозират U-образно възобновяване на активността, което отнема повече време. Идеята за възстановяване под формата на „W“ също непрекъснато придобива популярност, тъй като здравните експерти все повече предупреждават за внезапен ръст в заразените, които отново ще доведе до спад в икономическия растеж.

В коментар в сряда Пауъл посочи, че прогнозира още по-големи смущения, отколкото предвижда възстановяването по формата на „W“. Наричайки всички настоящи икономически прогнози „силно несигурни“, Пауъл  заяви, че икономиката може да премине през серия от върхове и падения в рамките на година или повече.

„Икономическите данни за второто тримесечие ще бъдат по-лоши от всички данни, които някога сме виждали“, каза Пауъл. „След това, ако повече американски щати започнат да вдигат мерките за социалното дистанциране постепенно, икономиката може да започне да се възстановява през, да речем, третото тримесечие“, каза той.

Но това възстановяване може да бъде мимолетно, предупреди Пауъл. „И този период носи риск от нови огнища на вируса", каза той.

„След този период официалните мерки за социално дистанциране ще отпаднат, но все пак ще останем с ниво на предпазливост за известно време“, продължи той,  обяснявайки, че не очаква потребителската активност, която допринася за две трети от икономическия растеж в САЩ, да се възстанови скоро.

И накрая, Пауъл отбеляза, че икономическите данни по света са „много, много отрицателни и че също могат да повлияят негативно на резултатите на САЩ във времето".

„Поради всички тези причини на този етап централната банка ще направи малко повече, отколкото да изчака и да види какво ще се случи, като същевременно напълно очаква икономическото въздействие на мерките, предприети за овладяване на вируса, да се усеща, поне по някакъв начин, за години напред“, каза Пауъл.

„Това е толкова необикновен, изключителен шок, за разлика от всичко, което със сигурност се е случило през живота ми ... ние все още гасим огъня, все още се опитваме да спечелим и мисля, че ще бъдем в това положение за известно време ," каза той.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
6
 
3
преди 1 година
Всичко зависи от това дали вирусът ще се самоограничи , намирането на лекарство или въвеждането на ваксина, именно това ще определи размера на платото . Докато нещо подобно не се случи прогнозите си остават чисто шаманство .
0
 
4
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
По-скоро |___/
1
 
4
 
1
преди 1 година

Още от Новини
Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април