IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджан премина към режим на плаващ валутен курс

Манатът падна до най-ниско си ниво спрямо долара от 1995 г. насам, след като централната банка се отказа да поддържа фиксирания курс

16:34 | 21.12.15 г.
Азербайджан премина към режим на плаващ валутен курс

Азербайджанският манат падна до най-ниско си ниво от 1995 г. насам, след като централната банка се отказа да поддържа фиксирания курс. По този начин страната стана поредната, произвеждаща петрол, която го прави, пише Bloomberg. Това се случва на фона на срива в цените на петрола до 11-годишно дъно.

Третият най-голям производител на петрол от бившия Съветски съюз премина към режим на плаващ валутен курс в понеделник, за да запази валутните си резерви и подобри конкурентоспособността си на фона на „увеличаващите се външни икономически шокове“, гласи становището на Централната банка на Азербайджан.

Манатът, който поевтиня само през една от последните 12 години, се потопи с 33% до 1,5375 за един долар по време на следобедната търговията в Баку, показват данни на Bloomberg.

Каспийската страна девалвира маната за втори път тази година. Това се случи, след като спадът на цените на петрола засили натиска върху валутите на износителките на петрол от Нигерия до страните в Залива, Китай обезцени юана, а Федералният резерв на САЩ се подготвяше и вдигна лихвите.

Азербайджан похарчи повече от половината си валутни резерви, за да подкрепя маната, след като той бе девалвиран с 25% през февруари като последица от икономическата криза в Русия.

„Единствената изненада е, че чакаха твърде дълго, изхабиха оскъдни валутни резерви и така подкопаха баланса на държавата и доверието в процеса“, коментира ръководителят на стратегическите проучвания за новозникващите пазари в Nomura International в Лондон Тимъти Аш.

Тази година валутата на Азербайджан поевтиня с почти 50% спрямо долара, повече отколкото която и да е друга валута в света. Резервите на Централната банка на Азербайджан бяха 6,2 млрд. долара в края на ноември на фона на повече от 15 млрд. долара преди една година.

Колапсът на руската рубла и в цената на петрола, която спадна с почти 70% от юни 2014 г. и сега е на най-ниско ниво от юли 2004 г., поставиха началото на нова волатилна ера за Азербайджан, който се изправят пред предизвикателства, вариращи от спада в производството на петрол до конфликта със съседна Армения.

Икономиката, чийто БВП е 75 млрд. долара, ще нарасне с 1,7% следващата година, което ще бъде по-бавно спрямо очакваното темпо от 2,8% през тази година, прогнозира Moody’s Investors Service. Компанията оценява дълга на Азербайджан на Ваа3, което е най-ниската инвестиционна оценка. Рейтинговата агенция предвижда бюджетен дефицит от 9,2% от БВП тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още