IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатската банка за развитие: Цената на коронавируса може да e 4,1 трлн. долара

Институцията намали прогнозата си за растеж в Азия през 2020 г. от 5,5% на 2,2%

14:18 | 03.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Цената на пандемията от коронавирус може да достигне 4,1 трлн. долара, или почти 5% от глобалния брутен вътрешен продукт, в зависимост от разпространението на болестта в Европа, САЩ и други големи икономики, заявиха от Азиатската банка за развитие (АБР), цитира Bloomberg.

Ако заразата бъде овладяна в кратък период, щетите могат да бъдат ограничени до 2 трилиона долара, или 2,3% от световната продукция, заяви кредиторът, базиран в Манила, в своя Доклад за развитие на Азия, публикуван в петък. Разходите, направени в Азия, включително тези от Китай, ще представляват около 36% от общата цена на  пандемията, се казва в съобщение на институцията.

„Никой не може да каже колко широко може да се разпространи пандемията от Covid-19 и ограничаването й може да отнеме повече време от прогнозираното понастоящем“, каза  Ясуюки Савада, главен икономист на АБР. „Възможността за тежки финансови сътресения и финансови кризи не може да бъде отхвърлена“, добави той.

На 6-и март АБР заяви, че епидемията може да струва на световната икономика 347 милиарда долара и да намали темповете на растеж в световен мащаб с 0,4 процентни пункта. Оттогава епицентърът на вируса се измести от Китай към Европа и САЩ, като броят на заразените в глобален мащаб вече е над 1 милион.

Новата прогноза, публикувана в петък, взема предвид непосредственото въздействие върху туризма, потреблението и инвестициите, заяви Савада в интервю за телевизията Haslinda Amin. Разходите биха могли да нараснат още повече, ако доставките бъдат напълно прекъснати, каза той.

В доклада АБР намали прогнозата си за растеж в Азия през 2020 г. до 2,2% от 5,5%, изчислени през септември миналата година. Прогнозата за ръста на брутния вътрешен продукт на Китай беше намалена от 6% на 2,3%. Според доклада всички развиващи се подрегиони в Азия ще отбележат по-слаб растеж през тази година.

Зависимите от туризма и суровините страни като Тайланд, „ще пострадат най-много“ от пандемията, каза Савада в интервюто. Ако болестта може да бъде овладяна в рамките на три до шест месеца, икономическото възстановяване също може да бъде по-бързо, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още