Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Азиатската банка за развитие ще продължи да отпуска заеми на Китай

Япония апелира към банката да спре да отпуска кредити на Пекин, тъй като втората по големина икономика в света вече е "достатъчно богата"

Азиатската банка за развитие ще продължи да отпуска заеми на Китай

Ръководителят на ADB Такехико Накао. Снимка: Ройтерс

Азиатската банка за развитие (ADB) вижда полза от това да продължи да отпуска заеми на Китай, каза днес ръководителят на институцията Такехико Накао, който отговори на призивите ADB да спре да отпуска заеми на втората най-голяма икономика в света, цитиран от Ройтерс. 

Още по темата

Накао заяви, че кредитирането на Китай от финансовата институция "не е много голямо", така че няма да постави на заден план кредитополучателите от по-бедните страни.

„Има причина за кредитирането на Китай. Можем да имаме влияние върху политиката в сферата на климатичните промени и околната среда, които могат да имат положително влияние върху развиващите се страни и върху региона", заяви пред журналисти Накао.

Властите в Япония, която е членка основателка на ADB, апелира към банката, базирана в Манила, да спре да отпуска кредити на Китай, като посочи, че страната е достатъчно богата, за да ѝ бъде отпускана помощ, съобщи бизнес изданието Nikkei.

Такехико Накао сподели, че банката печели от заемите, насочени към Китай, и този приход би могъл да бъде използван за подкрепа на операциите в по-бедните страни.

Китай беше вторият най-голям суверенен кредитополучател на банката и е с основен принос към инициативите на институцията за финансово развитие и обмен на знания, посочи ADB.

Отпуснатите от банката заеми за Китай са намалели до 12% от общата сума през 2018 г. спрямо 19% през 2013 г., коментира Накао.

ADB е основана през 1966 г. със задачата да спаси от бедност стотици милиони азиатци. Банката разполага с 67 страни членки, сред които има държави, изпитващи сериозни трудности като Бангладеш и Пакистан, както и страни в икономически подем като Китай и Индия.

Япония и САЩ имат най-големи дялове в попълването на средствата на ADB.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Какво да очакват пазарите през новата седмица?