IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of Italy: Влошените рискове за икономически растеж преминават в рецесия

Това повишава спекулациите, че Рим ще се нуждае от допълнителни бюджетни мерки през настоящата година

18:30 | 02.02.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Bank of Italy Игнацио Виско предупреди по-рано днес, че рисковете от влошаване на  перспективата на централната банка на страната за икономическия растеж преминават в рецесия през четвъртото тримесечие, съобщава Ройтерс. 

Брутният вътрешен продукт на Италия се свива за второ поредно тримесечие в края на 2018 г., поставяйки страната в условия на „техническа“ рецесия, която е третата за последното десетилетие.

Това повишава спекулациите, че Рим ще се нуждае от допълнителни бюджетни мерки през настоящата година.

Прогнозата на Bank of Italy за растеб на бритния вътрешен продукт с 0,6 на сто, публикувана по-рано този месец, е „в съответствие с тези на водещите национални и международни очаквания, но със значителни рискове в посока надолу“, заяви гуверньорът по време на банкова конференция.

Италианското популистко правителство още със сформирането си през юни миналата година обвини своите предшественици за спада в БВП.

Вицепремиерът Луиджи Ди Майо заяви, че данните „потвърждават провала на цялата политическа класа, която италианските граждани са изоставили по време на изборите през 2018 г.

Сегашната цел на Рим е да достигне ръст на БВП от 1% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Южните народи не са по-мързеливи. Всъщност, статистически в южните страни (с изключение на Франция) работят повече от северните. Проклятието се състои в избор на лоши политически лидери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
Драги Аспарух Илиев, не рисковете реминават към рецесия, а състоянието. Прочее, сякаш някакво проклятие тегне над южните народи. Току се омързеливят, и се провалят. Гадно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още