Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Банкерите в ЕЦБ са раздвоени за правилния темп на затягане на паричната политика

Докато някои смятат, че банката не трябва да отлага повече, други банкери са на мнение, че следващите ходове на регулатора трябва да са постепенни

Банкерите в ЕЦБ са раздвоени за правилния темп на затягане на паричната политика

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) са изразили своите опасения относно ускоряващата се инфлация, като изглежда единственият важен дебат между членовете на банката е бил колко бързо и колко агресивно да е затягането на паричната политика, става ясно от доклада от последното заседание на регулатора, цитиран от Ройтерс.

На фона на инфлацията в еврозоната, достигнала рекордните 7,4%, по време на заседанието ЕЦБ е затвърдила плановете си да прекрати покупките на облигации по старата си програма APP през третото тримсечие, но е запазила необвързващия си тон по други теми, включително тази за лихвените повишения.

 

 

Протоколите показват, че между банкерите е имало консенсус за прекратяване на ултраразхлабената парична политика, но е имало разногласия относно колко бързо и агресивно трябва да се движи банката.

Още по темата
"Някои членове смятаха, че е важно да се действа без допълнително отлагане", посочва докладът. "Има риск, че ако Управителният съвет не сигнализира за по-ускорен процес на нормализиране, инфлационните очаквания ще продължат да се покачват", пише още в документа.

"Покупките на нетни активи трябва да бъдат прекратени възможно най-скоро, за да се даде възможност за лихвено повишение известно време след това. Бе изразено мнението, че критериите за лихвено увеличение са вече видимо налице", посочват протоколите.

Почти всички представители на финансовата институция, които са направили изказвания до момента, са заявили, че е възможно първото покачване на цената на кредитите от над десетилетие насам да се случи през юли - нещо, за което сигнализира и гуверньорът Кристин Лагард.

Други банкери обаче са предупредили, че трябва да се действа внимателно и постепенно в затягането на паричната политика.

Централните банкери често споменават, че нормализирането означава връщането на лихвата до неутрално равнище, което нито стимулира растежа, нито го ограничава.

Още по темата

Неутралната лихва обаче е неопределена и непроследима, смятат банкерите.

Номиналната нормализирана лихва вероятно е на равнище между 1-1,5%, което предполага, че ако е изгладена спрямо инфлацията, ще продължи да е негативна, смятат анализатори.

Следващото заседание на банката предстои да се състои на 9 юни, като тогава се очаква да бъде взето важното решение за прекратяване покупките на облигации, както и да бъде даден сигнал за последващо малко след това лихвено увеличение.

Малко по-рано през деня ръководителят на надзорния орган на ЕЦБ Андреа Енрия посочи, че твърде много световни инвестиционни банки продължават да обслужват клиенти на еврозоната извън Лондон и ЕЦБ планира да ги принуди да преместят старшите си служители и търговската си дейност в рамките на блока.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ехоооо.. Кавръков... къде се дяна?

Още от Новини
АЦБ: Домакинствата може да издържат на лихвени равнища до 5%