Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Банките се готвят за още свръхевтино финансиране от ЕЦБ

Икономистите очакват програмата за изкупуване на облигации да бъде разширена отново до края на тази година

Банките се готвят за още свръхевтино финансиране от ЕЦБ

Снимка: Bloomberg L.P.

Банките от еврозоната се готвят за поредната доза свръхевтино финансиране, отпуснато о Европейската централна банка (ЕЦБ), за да се стимулира кредитирането в засегнатите от пандемията икономики.

Последния транш от целевите заеми, очакван в четвъртък, известни като TLTRO, ще даде на банките дългосрочни заеми с лихва до минус 1% - което означава, че ЕЦБ им плаща да вземат заеми - стига те да отпускат кредити на компании и домакинства, припомня Bloomberg.

Колкото и привлекателна да е офертата, банките вече са добре финансирани, след като взеха рекордните 1,3 трилиона евро в предишната операция преди три месеца.

TLTRO се превърна в един от най-важните инструменти на ЕЦБ, защото компенсира банките за официалния лихвен процент от минус 0,5%.

Някои икономисти смятат, че ЕЦБ се е спряла на система с двойна ставка, която й позволява да намалява разходите по заеми без практически ограничения и без да навреди на банковата система.

И все пак, изключителният достъп до евтини парични средства - в съчетание с други парични стимули, като мащабни програми за изкупуване на облигации - увеличава перспективата за странични ефекти като повишени цени на активите и рискови заеми.

Още по темата

Това може дори да подкопае влиянието на ЕЦБ върху краткосрочните пазарни лихви. Тримесечният Euribor - лихвеният процент, при който банките могат теоретично да заемат една от друга - спадна до рекордно ниското ниво от минус 0,508% тази седмица.

Понижение на Euribor  под лихвения процент на ЕЦБ е явление, което се е случвало само веднъж преди, през август 2019 г., малко преди централната банка да намали лихвения си процент.

Излишната ликвидност в еврозоната, средствата над и необходимите за финансиране на икономиката, вероятно скоро ще премине 3 трилиона евро за първи път.

ЕЦБ прогнозира, че икономиката ще се свие с 8% през тази година, а инфлацията в региона спадна под нулата за първи път от четири години. Нарастващият брой на заразените с коронавирус могат да влошат перспективите.

Икономистите прогнозират, че програмата за изкупуване на облигации от 1,35 трилиона евро ще бъде разширена отново до края на  тази година. Но не се прогноира ново намаляване на лихвените проценти поне до октомври 2021 г.

 „Смятаме, че тази гледна точка трябва и ще надделее“, каза Фредерик Дюкрозе, главен стратег в Banque Pictet & Cie.

Пиет Кристиансен, главен стратег на Danske Bank A / S в Копенхаген, изчислява, че излишната ликвидност ще нарасне с още 600 млрд. евро до 800 млрд. евро до лятото на 2021 г.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
1
 
3
преди 2 месеца
Европейският съюз страда от неправилно емитиране на евро.
Пандемията COVID-19 е много силен стимул за щети от дейността на Европейската централна банка (ЕЦБ).
Ако грешката на ЕЦБ продължи е с нови щети. Ще започне катастрофална европейска криза.
Целта на сегашната евтино финансиране е временно осигуряване на пари за плащане на щети от грешката на ЕЦБ.
За спасение на Европейския съюз от катастрофална криза е необходимо ЕЦБ правилно да емитира евро.

Няма да е все така.
След време ЕЦБ правилно ще емитира евро.
0
 
3
 
2
khao до: RSG
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
ще идат там където отидоха последните... ще надуят активите до нечовешки нива!
1
 
2
 
1
RSG
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Интересно, не казвам че е хубаво, но определено е една от най-важните неща които могат да покажат на къде отиват нещата.
Повече такива новини!
Въпреки че форумните инженери няма да кометират :D

Още от Новини
ЕЦБ може да удължи програмата си за покупка на облигации с още 12 месеца