IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките връщат 11,4 млрд. евро кризисни заеми на ЕЦБ следващата седмица

Участниците на пазара свикват с условията при по-ниска излишна ликвидност и постепенно се връщат към нормалността

17:03 | 07.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Банките връщат 11,4 млрд. евро кризисни заеми на ЕЦБ следващата седмица

Европейските банки ще върнат общо близо 11,4 млрд. евро кризисни заеми на Европейската централна банка (ЕЦБ) следващата седмица, пише Ройтерс. Сумата надвишава очакванията около шест пъти.

Изплащането ще е най-голямото от края на миналата година, когато банките върнаха голяма част от дългосрочните заеми, взети от ЕЦБ в края на 2011 и началото на 2012 г., за да бъде преодоляна кредитната криза.

Много банки използваха нисколихвените кредити, за да купят държавен дълг с висока доходност и предстоящото разплащане с ЕЦБ може да е свързано с настъпването на падежа на краткосрочни италиански облигации в началото на март, казва анализаторът на Newedge Strategy Анализа Пиаца.

Темпото, с което банките изплащат тригодишните си заеми, се ускори през последните седмици благодарение на завръщащото се доверие, което позволява на финансовите институции да не разчитат толкова на средства от централната банка.

С изплащането на кризисните заеми обемът на излишната ликвидност в банките се сви до 112 млрд. евро в петък, най-ниското ниво от 2011 г. - точно преди ЕЦБ да наводни пазара с евтини кредити. Излишната ликвидност достигна своя връх през 2012 г., когато възлизаше на около 800 млрд. евро.

„Участниците на пазара свикват с условията при по-ниска излишна ликвидност и постепенно се връщат към нормалността“, каза членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьор.

Шест банки ще изплатят 3,133 млрд. евро от първия цикъл от LTRO схемата (long-term refinancing operations - дългосрочни операции по рефинансиране, бел. ред.)  на 12 март, заявиха от ЕЦБ в петък, а осем банки ще върнат общо 8,268 млрд. от втория цикъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още