IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкнотата от 500 евро получава гратисен период в Германия

Повечето държави от еврозоната ще издадат последните банкноти в края на януари, но Бундесбанк ще ги печата до края на април

15:11 | 09.12.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бундесбанк ще остане малко по-дълго време лоялна към банкнотата от 500 евро, от повечето други централни банки в еврозоната. До 26 април 2019 г. централните банки на Германия и Австрия ще издават тези банкноти. Останалите 17 национални централни банки от евросистемата ще приключат издаването на лилавата банкнота на 26 януари 2019 г.

„Ние избрахме този по-дълъг период, тъй като германската и австрийската централни банки пускат нетно най-много банкноти от 500 евро в обращение", заяви, цитиран от DPA, членът на Борда на директорите на Бундесбанк Йоханес Берман този ход във Франкфурт.

Берман не посмя да предскаже дали удълженият срок ще увеличи търсенето на най-голямата еврова банкнота: „Трудно е да се предвиди как ще се развие търсенето на 500-те евро през следващите няколко месеца. Защото за първи път няма да се издава вид банкнота, но в същото време тя си остава средство за плащане", каза той. „Може би търсенето ще се увеличи, защото 500-те евро имат преди всичко функция за запазване на стойността".

В началото на май 2016 г. Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши, че печатането и издаването на банкнотата от 500 евро ще бъдат преустановени „към края на 2018 г.". В ревизираната втора серия от общите банкноти с подобрени функции за сигурност вече няма да има банкнота от 500 евро. Тази серия „Европа" ще бъде завършена на 28 май 2019 г. с издаването на новите банкноти от 100 и 200 евро.

С премахването на лилавата банкнота поддръжниците на тази мярка искат да ограничат финансирането на тероризма и сивата икономика. Дали това ще е успешно, обаче е спорно.

„Бундесбанк беше против спирането на печатането на тази банкнота – за мен в това ограничаване няма смисъл", заяви преди време и членът на Борда на директорите на Бундесбанк Карл-Лудвиг Тиле, цитиран от DPA. Спирането на емисията на най-голямата банкнота всъщност ще доведе и до допълнителни разходи. „За компенсация ще са нужни повече банкноти от 50, 100 и 200 евро. А това е свързано със значителни допълнителни разходи за евросистемата. Бундесбанк ще понесе около една четвърт от тях", каза преди година Тиле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още