IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковият регулатор на САЩ предупреждава за проблеми в селското стопанство

През първото тримесечие на годината делът на просрочените с поне 90 дни земеделски кредити нараства до своето най-високо ниво от 2011 г.

21:42 | 29.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският банков регулатор предупреди, че вижда проблеми в селското стопанство, тъй като цените на земеделските стоки се понижават, а някои банки вече съобщиха за влошаване на качеството на своите заеми, насочени към този сектор през първото тримесечие на годината, предава Ройтерс. 

„Наблюдаваме възникване на ново напрежение“, споделя Даян Елис, директор на отдела по застраховане и проучване към Федералната корпорация за застраховане на влоговете (FDIC), като добавя: „Най-често това засяга нашите общински банки от централните щати“.

В своя доклад за първото тримесечие, който представя финансовото състояние на американските банки, FDIC посочва, че делът на селскостопанските кредити, отпуснати от общинските банки и просрочени с поне 90 дни, нараства до 1,28%, като по този начин достига своето най-високо ниво от третото тримесечие на 2011 г.

Според Елис въпросното напрежение в земеделието нараства през последните години, тъй като цените на селскостопанските продукти се понижават. Тя поясни, че доходите на земеделските стопанства в момента са наполовина спрямо размера им преди шест години.

Една от основните причини за ценовия спад на въпросните стоки през последната година е търговското напрежение между САЩ и Китай, като азиатската страна наложи мита върху вноса на американски земеделски продукти.

Китай драстично намали доставките на американска соя, която е жизненоважен продуктов елемент в селското стопанство на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още