IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите кредити в Китай нарастват, след като централната банка засили подкрепата

Общото финансиране се увеличава с 5,15 трлн. юана през март, като финансовите институции са предложили 2,85 трлн. юана нови заеми

20:18 | 10.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Банковите кредити в Китай и осигуряването на кредити достигнаха рекордно високи нива през март, което показва, че усилията на правителството и централната банка за увеличаване на подкрепата за икономиката имат ефект, съобщава Bloomberg.

Общото финансиране нараства с 5,15 трлн. юана (732 млрд. долара) през миналия месец, което е повече от осреднената оценка на анкетирани икономисти в размер на 3,14 трлн. юана. Показателят отчита най-доброто си месечно представяне от 2017 г.

Финансовите институции са предложили 2,85 трлн. юана (405 млрд. долара) нови заеми в юани през март срещу прогнозната от 1,8 трлн. юана. Това беше най-високата стойност на предложените нови кредити в Китай за март от началото на отчитането на данните през 1992 г.

Китайската индустрия до голяма степен възобнови производството си през март, въпреки че рестартирането в сектора на услугите беше по-бавно. Постепенното възстановяване на втората по големина икономика в света, съчетано с евтиното финансиране и свиването на лихвите от страна на Китайската народна банка, вероятно е допринесло за нарастването на кредитите.

китай1 китай1

Новите банкови заеми бяха най-големият двигател на кредитната експанзия, като скочиха до около 3 трлн. юана през март от 720 млрд. юана през февруари. Почти 1 трлн. юана корпоративни облигации и 636 млрд. държавни облигации бяха емитирани през месеца, което е доста повече от данните за февруари.

„Увеличението на общото социално финансиране от 5 трлн. юана беше истинска изненада, подкрепено от емитирането на бичи кредитни облигации“, споделя Син Дзаопен, икономист от шанхайския клон на Australia and New Zealand Banking Group. „В перспектива Народната банка на Китай ще запази облекчаващия режим с цената на по-високото съотношение дълг към брутен вътрешен продукт (БВП)“, добавя той.

китай2 китай2

Силната кредитна експанзия подчертава ефекта на силната подкрепа от страна на властите, тъй като икономиката започна възстановяване от удара, причинен от избухването на пандемията от коронавирус.

„И все пак V-образното възстановяване на кредитния път не означава, че икономиката веднага ще се възстанови след определяното от мнозина като безпрецедентно свиване на икономиката през първото тримесечие. Отвъд собствените вътрешни предизвикателства на Китай глобалната рецесия представлява допълнителна заплаха за икономиката“, предупреждават Чан Шъ и Дейвид Цъ от Bloomberg Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още