IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите регулатори в ЕС отменят стрес тестовете си през тази година

„Логично е банките да бъдат помолени да се съсредоточат върху истинския стрес, пред който е изправена икономиката", каза Роб Смит от KPMG

21:42 | 12.03.20 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em><span mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-language:="" new="" style="font-size:11.0pt;line-height:107%;
font-family:" times="">Андреа Енрия, председател на надзорния орган на Европейската централна банка. Снимка:Bloomberg&nbsp;</span></em></p>

Андреа Енрия, председател на надзорния орган на Европейската централна банка. Снимка:Bloomberg 

Банковите регулатори на Европейския съюз отложиха тазгодишните стрес тестове и облекчиха някои правила за капитала, за да избегнат ситуация, в която банките ще „затегнат кранчетата“ на кредитирането заради разпространението на коронавируса в региона, информира Ройтерс.

Вирусът вече принуди банките да въведат работно време на смени или да позволят на  служителите си да работят от вкъщи, принуждавайки регулаторите в целия свят да търсят начини за временно облекчаване на бюрокрацията.

„Банките трябва да са в състояние да продължат да финансират домакинства и предприятията, които изпитват временни затруднения“, заяви Андреа Енрия, председател на надзорния орган на Европейската централна банка. Той постанови временна отмяна на  някои капиталови изисквания за кредиторите, които се борят с ефектите на вируса.

От Европейският банков орган (ЕБО), който координира банковите правила, заявиха, че са отложили своите стрес тестове за топ кредитори в целия ЕС за тази година.

„За 2020 г. ЕБО ще повиши прозрачност в целия ЕС, за да предостави актуална информация за експозициите на банките и качеството на активите на участниците на пазара“, се казва в изявление на институцията.

„Логично е банките да бъдат помолени да се съсредоточат върху истинския стрес, пред който е изправена икономиката, а не да насочват ресурсите към измислено упражнение“, каза Роб Смит от KPMG.

От ЕБО заявиха, че несъществените посещения на надзорните органи в банките също могат да бъдат отложени, а крайните срокове за предоставяне на някои данни от стана на банките към  регулаторите могат да бъдат удължени.

В отговор от ЕЦБ заявиха, че ще позволят на банките да работят временно под нивото на капиталовите изисквания, особени за разпоредбите относно така наречения стълб 2 или допълнителния размер на капитала на банката над основния задължителен минимум.

ЕЦБ заяви, че ефектът на тези мерки ще бъде засилен от националните регулатори чрез  използване на техните антициклични капиталови буфери.

Ръководството на ЕЦБ одобри и нови стимулиращи мерки в четвъртък, за да помогнат на еврозоната да се справи с „големия шок“ от коронавируса в безпрецедентен синхронизиран ход на техните независими парични и надзорни оръжия.

Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия каза на кредиторите на Обединеното кралство, че ефективно ще отпуска средства от този буфер най-рано до март 2022 г. Това ще разшири пространството за отпускане на заеми  от банките с до 190 милиарда паунда.

Дания и Швеция също ще отпускат средства от своите буфери. Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин заяви в сряда, че американските регулатори също обмислят възможни краткосрочни действия.

ЕБО подчерта, че кредиторите все още трябва да бъдат „предпазливи“, когато изплащат дивиденти на инвеститорите и бонуси на персонала си. Гъвкавостта, заявиха от ЕБО, не означава игнориране на основите за поддържане на стабилността на банките.

„Банките трябва да продължат да прилагат стабилни стандарти, да провеждат адекватни политики по отношение на признаването и покритието на необслужваните кредити и да провеждат солидно планиране на капитала и ликвидността и стабилно управление на риска“, добавиха на своя страна от ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още