IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays Plc: Инвестирайте в американски акции

Анализаторите смятат, е активите на нововъзникващите пазари крият прекалено големи рискове

18:09 | 09.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Акциите на нововъзникващите пазари може да се възстановяват, но е по-добре за богатите инвеститори да избегнат рисковете, които все още изобилстват в развиващите се страни. Barclays Plc препоръчва на своите клиенти с висока нетна стойност да инвестират в американски акции вместо това, предава Bloomberg.

„Държави от Индия до Бразилия и Русия се превърнаха в епицентър на пандемията от  коронавирус, като икономиките им бяха блокирани, а правителствата се затрудняват да осигурят адекватен стимул. Разтегнатите им бюджети бледнеят в сравнение с практически неограничената подкрепа, предоставяна от Федералния резерв и администрацията на САЩ“, заяви Салман Хайдер от Barclays Private Bank.

„В сравнение със САЩ развиващите се пазарни икономики изглеждат по-уязвими. Техните централни банки имат по-малко пространство за маневриране, техните правителства може да не са в състояние да осигурят неограничена подкрепа и пазарите им на акции, предвид особеностите им може да за изпитат сериозни трудности заради икономическо забавяне“, коментира Хайдер

Неспособността на развиващите се пазари да излязат бързо от кризата може да ги постави в неизгодно положение спрямо САЩ, чийто пакет за фискална подкрепа представлява най-малко 12% от брутния вътрешен продукт на страната. От своя страна Китай обяви стимулиращи мерки в размер на едва 3,5% от БВП, според Международния валутен фонд. Съотношението на фискалните пакети достигна до 2,9% в Русия, 3% в Южна Африка и 1% от БВП в Мексико. В Индия, където беше обявен пакет на стойност 10% от БВП, реалните разходи достигат едва 1%.

Дори след 33-процентов ръст от края на март активите на нововъзникващите пазари все още се намират с 10% под нивата си в началото на годината, докато индексът S&P 500 нарасна с 45% спрямо най-ниското си ниво от 23-и март. Активите на нововъзникващите пазари сега се търгуват с 36% по-ниско отколкото тези на САЩ, в сравнение с 25% преди три месеца. Фючърсните търговци са намалили нетните си дълги позиции до най-ниското им ниво от януари 2016 г., сочат данните на Commodity Futures Trading Commission. а а

Хайдер би инвестирал около една трета от портфолиото, което управлява, в американски акции, тъй като според него в средносрочен план те предлагат „най-атрактивния профил на риск и възвращаемост“.

Той е песимист и по отношение на дълга на нововъзникващите пазар поради предизвикателствата за рефинансиране и неустойчивия дефицит въпреки сравнително високата доходност и на този етап приема само „селективна експозиция“ в рамките на облигациите на нововъзникващите пазари. „Дълговите ценни книжа на Шри Ланка, Хондурас, Ангола и Турция са изложени на допълнителна волатилност“, каза Хайдар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още