IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базисната инфлация в Япония леко се ускори, но остава далеч от целта на ЯЦБ

Данните за цените подчертават крехкия характер на икономическото възстановяване на страната

11:25 | 22.02.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Годишната базисна потребителска инфлация в Япония се е ускорила леко през януари, но остава далеч от целта на централната банка от 2%. Това засилва пазарните очаквания, че страната никак не се доближава до изход ултрахлабавата парична политика, коментира Ройтерс.

Данните за цените подчертават крехкия характер на икономическото възстановяване на Япония, докато търговските търкания между САЩ и Китай и забавящият се китайски растеж натежават върху износа и бизнес доверието.

Базисният индекс на потребителските цени, който включва петролните продукти, но не и волатилните цени на пресните храни, се е увеличил с 0,8% през януари спрямо година по-рано, показаха държавни данни от петък.

Това съвпада с медианната пазарна прогноза и е леко ускорение от ръст от 0,7% през декември, сочат данните.

Индексът, върху който се фокусира Японската централна банка – показателят, който изключва ефекта на волатилните хранителни и енергийни цени – бележи ръст от 0,4% през януари, повишавайки се от 0,3% през предишния месец.

Ръстът се дължи на ускоряването на инфлацията при услугите, което може да е сигнал, че компаниите отразяват нарастващите разходи за заплати, казва Марсел Тиелан, старши икономист за Япония в Capital Economics.

“Очакваме пазарът на труда да остане затегнат през следващата година, затова инфлацията при услугите може да се засили още. Дори и при това положение обаче, спадащите цени на енергията означават, че инфлацията ще се забави от 1,0% през 2018 г. до около 0,5% тази година“, каза той.

ЯЦБ е изправена пред дилема. Години на усилено принтиране на пари пресушиха пазарната ликвидност и удари печалбата на търговските банки, предизвиквайки опасения за нарастващите рискове от продължително разхлабване на политиката.

Въпреки това заради слабата инфлация ЯЦБ изостава от американската и европейската централна банка в ограничаването на следкризисните мерки, а и с малко инструменти, с които да пребори нов рязък ръст на йената, който може да влоши забавянето на ориентираната към износ икономика.

Според някои анализатори базисната потребителска инфлация може да се забави през следващите месеци, тъй като поевтиняването на петрола напоследък сваля сметките за газ и електричество. Това може да постави ЯЦБ под натиск за засилване на вече огромната програма от стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Японската централна банка (ЯЦБ) няма способност да се справи с инфлацията в Япония. За да прикрие тази своя слабост ЯЦБ си служи с обществена заблуда и пропагандира тезата, че работи за да има някаква базисна инфлация в Япония.Наличното фатално грешно поведение на ЯЦБ подсигурява за катастрофална криза в Япония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още