IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базисните потребителски цени в Япония се повишават девети пореден месец

Енергията поскъпва със 7,6% и това до голяма степен показва, че инфлацията все още е задвижвана от временни фактори, а не от устойчива сила на търсенето

10:21 | 27.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Базисните потребителски цени в Япония се повишават през септември девети пореден месец на годишна база, но ръстът не успява да се ускори спрямо предходния месец, съобщава Ройтерс. Данните подчертават трудната задача на централната банка да достигне целевото ниво от 2% инфлация.

По-голямата част от ръста на цените през септември е насърчен от по-скъпата енергия, която отчасти е засенчена от по-ниските цени на телекомуникационните услуги.

Очаква се Японската централна банка (ЯЦБ) да не промени прогнозите си за инфлацията при заседанието си следващата седмица. 

Базисният индекс на потребителските цени, който включва петролни продукти, но изключва колебливите цени на пресните хранителните продукти, се повишава с 0,7% на годишна база. Това е под прогнозите за 0,8% повишение.

Енергията поскъпва със 7,6% и това до голяма степен показва, че инфлацията все още е задвижвана от временни фактори, а не от устойчива сила на търсенето.

Когато от сметките се изключат и пресните храни, и енергията, потребителските цени растат с 0,2% на годишна база през септември.

Базисната потребителска инфлация в Токио, която е за октомври, е 0,6% на годишна база, което е над очакванията за 0,5% повишение, както и най-бързият годишен темп от март 2015 г. Тези данни до известна степен може да успокоят ЯЦБ.

През второто тримесечие японската икономика се разшири с 2,5% на годишна база, като потреблението на бизнеса и на домакинствата се ускори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още