IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базовата инфлация в Япония се ускорява и през май

Според официални данни предлагането на нови работни места е достигнало най-високите си нива от 1974 г.

11:51 | 30.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Базовата инфлация в Япония се ускорява с 0,4% през май спрямо предишната година, което представлява пети пореден месец на забързване и засилва надеждите на централната банка, че укрепващата икономика постепенно ще повиши потребителските цени до амбициозната цел от 2%, съобщава CNBC.

Спадът в цените на петрола напоследък и трайно слабият ръст на заплащането обаче може да помрачи перспективите и да принуди Японската централна банка следващия месец да намали инфлационните си очаквания за пореден път, казват анализатори.

Отделни данни показват, че разходите на домакинствата спадат с 0,1% през май спрямо миналата година, макар че предлагането на работни места е на най-високите си нива от 43 години – сигнал, че затягащият се пазар на труда тепърва трябва да осигури траен тласък на заплащането и потреблението.

Нивото на безработица през май в страната неочаквано се повишава до 3,1%, а предлагането на работни места нараства за трети пореден месец, достигайки най-високите равнища от февруари 1974 г., сочат данни на министерството на вътрешните работи и комуникациите.

Правителството заявява, че ръстът в безработицата през май е първото повишение от ноември миналата година и до голяма степен се дължи на служители, напускащи позициите си в търсене на по-добри работни места, и на нови участници на пазара на труда.

Ръстът на индекса на базовите потребителските цени, който включва петролните продукти, но изключва свежите храни, идва след повишение от 0,3% през април и съвпада с медианната прогноза на пазара.

Икономиката на Япония се разширява с годишен темп от 1% през първото тримесечие на фона на по-силния износ и подкрепа от частното потребление, което накара централната банка да повиши икономическата си оценка през април.

Потребителската инфлация обаче остава ниска, като компаниите внимават с увеличаването на цените заради опасения, че може да изплашат чувствителните към разходите домакинства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още