IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базовата инфлация в САЩ се е ускорила с по-малко от очакваното през декември

Данните предполагат, че ръководството на Фед ще поддържа установената линията на лихвените проценти през по-голямата част, а може би и през цялата година

16:41 | 14.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Базовият индекс на потребителските цени, който изключва стойностите на волатилните продукти, се е увеличил с 0,1% на месечна база през декември, предава Bloomberg.

Това е най-ниският темп на ръст за показателя в последните три месеца, показва доклад на Министерството на труда, публикуван във вторник. В сравнение с това анализаторите очакваха базовата инфлация да се ускори с 0,2%. На годишна база същият показател е нараснал с 2,3% през 2019 г., съответствайки на прогнозите. с с

Данните предполагат, че ръководството на Фед ще поддържа установената линията на лихвените проценти през по-голямата част, а може би и през цялата година. Служителите на Фед намалиха референтните лихвени проценти на институцията три пъти през 2019 г. и сигнализираха, че ще поставят тази политика на пауза в близкото бъдеще или поне докато икономическите перспективи не покажат съществена промяна.

Въпреки че на месечна база ускорението на инфлацията остава слабо, годишното увеличението от 2,3% бележи най-бързия темп на нарастване на показателя от 2007 г. насам. Тогава базовата инфлация се ускори с 2,4% на годишна база.

Докладът на Министерството на труда показа, че ръстът на разходите за жилището, които представляват около една трета от общия индекс на потребителски цени, се забавя. Те са се увеличили с 0,2%, след като отчетоха повишение от 0,3% през ноември. От своя страна цените за наем на основното жилище са се повишили с 0,2% на месечна база.

Цените на автомобилите и камионите са отчели месечен спад от 0,8% и понижение от 0,7% на годишна база.

От друга страна, цените на енергията са се повишили с 1,4% на месечна база. Разходите за храна са се увеличили с 0,2%, а тези за медицински грижи - с 0,6%.

Отделен доклад на Министерството на труда от вторник показа, че средните доходи на час, приспособени към промените в цените, са нараснали с 0,6% на годишна база през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още