IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бейли сигнализира, че АЦБ се е отказала от твърдите насоки за политиката си

АЦБ от известно време използва по-меки насоки, базирани на „доказателства“

11:05 | 26.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли сигнализира, че централните банкери ефективно са се отказали от твърдите насоки като начин да ориентират инвеститорите за вероятната посока на лихвените проценти, съобщава Bloomberg.

Отговаряйки на въпроси в Университета Кеймбридж, Бейли заяви, че има три формата на насоки за бъдещето и този, който в момента се ползва, „не е толкова насоки, колкото да ни напомня къде се намираме“.

Бейли каза, че системата, наложена през 2013 г. от предшественика му Марк Карни, „е доста опасна и дори по-опасна в един по-несигурен свят“.

През 2013 г. Карни каза на пазарите, че АЦБ ще обмисли повишаване на лихвените проценти, когато безработицата спадне до 7%.

Вместо тази „твърда“ форма на насоки АЦБ от известно време използва по-меки, базирани на „доказателства“, за да осигурява опора за политика „в един свят на по-голяма несигурност“, каза Бейли.

„Това е ясно изявление за намерение, за да помогнем на хората да разберат какво точно правим“, добави той.

Сегашният формат на насоки трябва да „напомня на хората за политическа рамка“. Той заяви, че пазарите са станали по-скептично настроени към това, че АЦБ е насочена към инфлацията.

„Много хора смятат, че ние се занимаваме с растежа, независимо от всичко“, каза Бейли. „Ние се занимаваме с ценовата стабилност. Това не е толкова насоки за бъдещето, колкото напомняме за това къде се намираме“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още