IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус вдигна основния лихвен процент от 20% на 25%

Централната банка също така обезцени валутата на страната със 7% спрямо долара

18:02 | 08.01.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Наричаният от някои &quot;последният диктатор в Европа&quot; беларуски президент Александър Лукашенко. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Наричаният от някои "последният диктатор в Европа" беларуски президент Александър Лукашенко. Снимка: Ройтерс

Централната банка на Беларус повиши основния лихвен процент за пръв път от 2011 г. Страната започна и други спешни мерки за стабилизиране на финансовата си система, тъй като кризата от Русия се пренесе в страната, пише Bloomberg.

Основният лихвен процент бе увеличен с 5 процентни пункта до 25%, като влиза в сила от утре, обяви правителството днес. Централната банка също така обезцени валутата на страната, белоруската рубла, със 7% спрямо долара и премахна 10%-та такса върху покупката на чуждестранна валута, наложена на гражданите.

„Националната банка и правителството ще продължат и в бъдеще да вземат последователни мерки, за да подобрят макроикономическия баланс и да повишат стабилността на финансовите и валутните пазари на страната“, гласи изявлението на регулаторния орган. Банката също така заяви, че ще ограничи ползването на резервите в чуждестранна валута, за да подкрепи рублата.

Пренасянето на спада от 48% за миналата година на руската рубла продължава из страните от бившия Съветски съюз. Това поставя сериозно напрежение върху валутите - от туркменистанския манат до арменския драм. Беларус предприе по-високи цени на заемите и премахване на капиталовите контроли едва месец след като бяха наложени, тъй като не успяха да спрат поевтиняването на беларуската рубла.

Беларус стана първата бивша съветска република, която се опита да предпази икономиката си чрез ограничения на трансграничните потоци на пари, докато последствията от спада на руската валута се пренасят в региона. Властите в Минск отслабват мерките, като тази седмица правителството отмени допълнителната такса при валутни покупки за компаниите.

Беларуският президент Александър Лукашенко, който управлява страната с 9,5 млн. души население от две десетилетия, уволни премиера, директора на централната банка и други висши държавни служители. Това стана няколко дни след като властите ограничиха достъпа до чужда валута.

Беларуската рубла е загубила повече от една пета от стойността си, откакто капиталовия контрол беше наложен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 9 години
Беше последния диктатор до преди година, ама се оказа че имало един по голям от него на Изток :) Така че Лукашенко се разжалва на предпоследния диктатор :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Евразийският съюз е номер 1 в света по лихви! Няма да си играят с разни 0,5-1%, а направо вдигат лихвата на 25% :) Молодцы! Както би казал Путин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още