IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин повиши прогнозите за ръста на икономиката

Нетната търговия няма да допринася за растежа на водещата европейска икономика, предупреди икономическото министерство

18:32 | 11.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Германия продължава да набира скорост, a добрият възходящ импулс се очаква да остане в сила и през следващите години. Toва става ясно от последните прогнози на германското правителство, представени от Министерството на  икономиката в сряда.

Според новите прогнози на властите БВП на Германия ще  нарасне през настоящата година с цели 2,0%, вместо с 1,5%, каквито бяха  предходните очаквания. Това би представлявало най-добрият растеж от 2011 г. насам, отбелязва DPA. 

За 2018 година прогнозите също бяха завишени от досегашните 1,6% до икономическа експанзия от 1,9 на сто.

Министерството на икономиката обаче отбеляза, че сериозното вътрешно потребление в Германия ще доведе до внос, който ще надвиши износа през тази и  през следващата година, което предполага, че нетната търговия няма да допринася  за растежа на водещата европейска икономика. 

Трябва да се има предвид, че търговията не допринесе за икономическия  растеж на страната и през предходните две години (през 2015-а и 2016 година), но в същото  време беше изместена от частното потребление, държавните разходи и от бума в  строителството като основни двигатели на растежа, предава БНР. 

Предвид динамичното вътрешно търсене вносът ще нарасне малко  по-силно от износа през 2017-а и 2018 година и в крайна сметка търговията  няма да има абсолютно никакъв принос за растеж, посочва икономическото  министерство, прогнозирайки повишение на износа на стоки и услуги с 3,5% през  тази и с 4,0% през 2018-а година, но при по-силен растеж на вноса, съответно с  4,4% и с 4,7%.

Министерството очаква нарастване на потребителските цени (на  инфлацията) с 1,8% през тази година и забавяне на техния растеж до 1,6% през  2018 година, което само подчертава трудностите, пред които е изправена ЕЦБ в  опитите да помогне за повишение на инфлацията в еврозоната към целевото ниво от  малко под 2 на сто.

Министърът на икономиката и енергетиката Бригите Циприс посочи, че германската икономика се държи добре, като следващото федерално правителство ще  трябва да гарантира, че икономическият подем ще продължи и занапред.

Германия е изправена пред седмици на несигурност, тъй като на канцлера Ангела Меркел предстоят трудни преговори за формиране на новата  управляваща коалиция след относително слабите резултати за нейната  консервативна партия на проведените през септември парламентарни избори. Някои икономисти обаче посочват, че основните рискове пред немската  икономика са свързани най-вече с евентуалните политики на протекционизъм от  страна на САЩ, плановете на Великобритания за напускане на ЕС и възможните  геополитически конфликти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още