Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Бернанке: САЩ се представят много по-добре от Европа и останалия свят

Роля за това има Фед, който предприе навременни действия, за да стимулира растежа чрез масивната си програма за покупка на активи, смята бившият му председател

Бернанке: САЩ се представят много по-добре от Европа и останалия свят

Бен Бернанке ръководи Фед от февруари 2006 г. до февруари 2014 г. Снимка: Ройтерс

С възстановяването си, което продължава шест години, американската икономика надмина Европа и Япония, защото Федералният резерв на САЩ (Фед) предприе навременни действия, за да стимулира растежа чрез своята масивна програма за покупка на активи. Така смята бившият председател на щатската централна банка Бен Бернанке, цитиран от Bloomberg.

„САЩ се представят много по-добре, от която и да е индустриална икономика“, коментира Бернанке. „Европа все още не се е върнала към предкризисното си ниво. Каква е основната разлика между САЩ и Европа? Отне й шест години, за да предприеме програма за количествени улеснения.“

Мемоарът на Бернанке - „Куражът да действаш, мемоар за кризата и последиците от нея“ (“The Courage to Act, a Memoir of a Crisis and Its Aftermath”) бе публикуван тази седмица и обяснява как Фед е помогнал за спасяването на американската икономика.

Бернанке ръководи институцията от февруари 2006 г. до февруари 2014 г. Той бе наследен от Джанет Йелън, която също изигра централна роля в проектирането на стратегията на централната банка за възстановяване след кризата като неин заместник-председател.

Учил се от Голямата депресия, Бернанке оряза лихвите близо до нулата и изкупува държавни ценни книжа и ипотечни облигации като част от програмата за количествени улеснения. Той направи кредитите на Фед достъпни за инвестиционните фирми за пръв път от 30-те години на ХХ век и инициира безпрецедентните спасения на American International Group Inc. и Bear Stearns Cos.

Запитан относно растящото неравенство в доходите в САЩ, за което някои критици казват, че се е влошило заради политиката на Фед по поддържане на близо нулеви лихвени проценти, Бернанке отговаря, че през последните десетилетия то расте заради глобализацията, социалните промени и технологиите.

Още по темата

По негови думи неравенството е отвъд обхвата на централната банка за справяне с него.

„За икономиката не е достатъчно само да расте“, заявява Бернанке. „Най-важното нещо е да оборудваш всички американци с образование и умения, за да участват в модерната икономика.

Според него това изисква постоянен фокус от страна на политиците, защото проблемът не може да бъде решен лесно.

Редица от първопричините за кризата, измежду които хлабавите стандарти за отпускане на ипотеки, бяха адресирани от по-строгите банкови закони и регулации, които впоследствие бяха приети от Конгреса, за да не се допусне повтарянето им.

„Получавам доста оплаквания, че в днешно време е доста по-трудно да вземеш ипотека“, казва Бернанке. „Капиталът в банките е далеч по-висок. И като цяло системата е много по-издръжлива в сравнение с това, което беше.“

По статията работи: Свилен Колев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

8
 
38
 
5
преди 5 години
имало и по дрогирани от тиквата
12
 
45
 
4
преди 5 години
Няма профилна снимка
Добре, че доларът е резервна валута.. и са овързали голяма част от държавите със заеми в долари.
19
 
48
 
3
michaelis12 до: michaelis12
преди 5 години
3aeби го тоя .... и т.н. че скапаната им цензура ме дразни
21
 
50
 
2
michaelis12 до: ing5rov
преди 5 години
*** го тоя брадатия с печатницата. За тва пращат военни кораби към Китайско море щото Сашови се представят толко добре, че чайниците ше им съборят далаверата с долара и вече брадатия няма да може да си печати по 100 коприльона и да се "представя по-добре" от останалия свят .... :))
18
 
49
 
1
преди 5 години
Е то бива тепегьозлък ама тоя е върха ! Браво на Инвестора...да знае народа накъде да се кланя !

Още от Новини
Предстои рязка 10-процентна корекция на пазарите през следващите месеци