IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: САЩ се представят много по-добре от Европа и останалия свят

Роля за това има Фед, който предприе навременни действия, за да стимулира растежа чрез масивната си програма за покупка на активи, смята бившият му председател

19:37 | 08.10.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Бен Бернанке ръководи Фед от февруари 2006 г. до февруари 2014 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бен Бернанке ръководи Фед от февруари 2006 г. до февруари 2014 г. Снимка: Ройтерс

С възстановяването си, което продължава шест години, американската икономика надмина Европа и Япония, защото Федералният резерв на САЩ (Фед) предприе навременни действия, за да стимулира растежа чрез своята масивна програма за покупка на активи. Така смята бившият председател на щатската централна банка Бен Бернанке, цитиран от Bloomberg.

„САЩ се представят много по-добре, от която и да е индустриална икономика“, коментира Бернанке. „Европа все още не се е върнала към предкризисното си ниво. Каква е основната разлика между САЩ и Европа? Отне й шест години, за да предприеме програма за количествени улеснения.“

Мемоарът на Бернанке - „Куражът да действаш, мемоар за кризата и последиците от нея“ (“The Courage to Act, a Memoir of a Crisis and Its Aftermath”) бе публикуван тази седмица и обяснява как Фед е помогнал за спасяването на американската икономика.

Бернанке ръководи институцията от февруари 2006 г. до февруари 2014 г. Той бе наследен от Джанет Йелън, която също изигра централна роля в проектирането на стратегията на централната банка за възстановяване след кризата като неин заместник-председател.

Учил се от Голямата депресия, Бернанке оряза лихвите близо до нулата и изкупува държавни ценни книжа и ипотечни облигации като част от програмата за количествени улеснения. Той направи кредитите на Фед достъпни за инвестиционните фирми за пръв път от 30-те години на ХХ век и инициира безпрецедентните спасения на American International Group Inc. и Bear Stearns Cos.

Запитан относно растящото неравенство в доходите в САЩ, за което някои критици казват, че се е влошило заради политиката на Фед по поддържане на близо нулеви лихвени проценти, Бернанке отговаря, че през последните десетилетия то расте заради глобализацията, социалните промени и технологиите.

По негови думи неравенството е отвъд обхвата на централната банка за справяне с него.

„За икономиката не е достатъчно само да расте“, заявява Бернанке. „Най-важното нещо е да оборудваш всички американци с образование и умения, за да участват в модерната икономика.

Според него това изисква постоянен фокус от страна на политиците, защото проблемът не може да бъде решен лесно.

Редица от първопричините за кризата, измежду които хлабавите стандарти за отпускане на ипотеки, бяха адресирани от по-строгите банкови закони и регулации, които впоследствие бяха приети от Конгреса, за да не се допусне повтарянето им.

„Получавам доста оплаквания, че в днешно време е доста по-трудно да вземеш ипотека“, казва Бернанке. „Капиталът в банките е далеч по-висок. И като цяло системата е много по-издръжлива в сравнение с това, което беше.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 38 rate down comment 8
Stone_Kold
преди 8 години
имало и по дрогирани от тиквата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 45 rate down comment 12
mick
преди 8 години
Добре, че доларът е резервна валута.. и са овързали голяма част от държавите със заеми в долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 48 rate down comment 19
michaelis12
преди 8 години
3aeби го тоя .... и т.н. че скапаната им цензура ме дразни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 50 rate down comment 21
michaelis12
преди 8 години
*** го тоя брадатия с печатницата. За тва пращат военни кораби към Китайско море щото Сашови се представят толко добре, че чайниците ше им съборят далаверата с долара и вече брадатия няма да може да си печати по 100 коприльона и да се "представя по-добре" от останалия свят .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 18
ing5rov
преди 8 години
Е то бива тепегьозлък ама тоя е върха ! Браво на Инвестора...да знае народа накъде да се кланя !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още