IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без дивиденти и бонуси в банковия сектор на Дания до 2021 г.

Очаква се и до края на 2022 г. да бъдат възобновени антицикличните буфери

21:20 | 26.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Финансовият регулатор на Дания съветва банките да не изплащат дивиденти на акционерите или допълнителни бонуси на персонала си най-рано до 2021 г., в съответствие с насоките на Европейския съюз.

Органът за финансов надзор (ОФН) в Копенхаген заяви в петък, че очаква банките да изразходват освободените пари в резултат на по-ниските изисквания към кредитирането, информира Bloomberg.

Улрик Нодгаард, ръководител на Finans Danmark, заяви, че е от решаващо значение ограниченията върху дивидентите, обратното изкупуване на акции и бонусите да не се задържат през 2021 година.

„От решаващо значение е банките и ипотечните институции, чийто капитал се е удвоил след финансовата криза, да могат да възобновят изплащането на дивиденти през 2021 г. .... Ако инвеститорите не получат адекватна възвръщаемост на своите инвестиции, рискуваме те да не разглеждат банкирането като индустрия, в която си струва да инвестират“, казва Нодгаард.

Предупреждението на ОФН беше направено, след като Съветът за финансов риск в Дания заяви, че за банките може да въведен срок до 2022 г. за възстановяване на така наречените антициклични буфери, които бяха отменени по време на кризата на Covid-19.

Проучване, публикувано от централната банка на Дания в петък, заключи, че кредиторите трябва да възстановят буфера възможно най-скоро.

Изискването на финансовата индустрия да възстанови допълнителния капитал, би увеличило нетната им стойност и в крайна сметка ще смекчи въздействието на пандемията, пише в  заключението на документа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още