Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Без дивиденти и бонуси в банковия сектор на Дания до 2021 г.

Очаква се и до края на 2022 г. да бъдат възобновени антицикличните буфери

Без дивиденти и бонуси в банковия сектор на Дания до 2021 г.

Снимка: Bloomberg L.P.

Финансовият регулатор на Дания съветва банките да не изплащат дивиденти на акционерите или допълнителни бонуси на персонала си най-рано до 2021 г., в съответствие с насоките на Европейския съюз.

Органът за финансов надзор (ОФН) в Копенхаген заяви в петък, че очаква банките да изразходват освободените пари в резултат на по-ниските изисквания към кредитирането, информира Bloomberg.

Улрик Нодгаард, ръководител на Finans Danmark, заяви, че е от решаващо значение ограниченията върху дивидентите, обратното изкупуване на акции и бонусите да не се задържат през 2021 година.

Още по темата

„От решаващо значение е банките и ипотечните институции, чийто капитал се е удвоил след финансовата криза, да могат да възобновят изплащането на дивиденти през 2021 г. .... Ако инвеститорите не получат адекватна възвръщаемост на своите инвестиции, рискуваме те да не разглеждат банкирането като индустрия, в която си струва да инвестират“, казва Нодгаард.

Предупреждението на ОФН беше направено, след като Съветът за финансов риск в Дания заяви, че за банките може да въведен срок до 2022 г. за възстановяване на така наречените антициклични буфери, които бяха отменени по време на кризата на Covid-19.

Проучване, публикувано от централната банка на Дания в петък, заключи, че кредиторите трябва да възстановят буфера възможно най-скоро.

Изискването на финансовата индустрия да възстанови допълнителния капитал, би увеличило нетната им стойност и в крайна сметка ще смекчи въздействието на пандемията, пише в  заключението на документа.

 

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Предстои рязка 10-процентна корекция на пазарите през следващите месеци