Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Безработицата в Австралия се сви до близо 50-годишно дъно

Затегността на пазара на труда е основната причина централната банка на страната да смята, че ръстът на заплатите ще се ускори тази година

Безработицата в Австралия се сви до близо 50-годишно дъно

Снимка:

Безработицата в Австралия се е свила до близо 50-годишно дъно през април - резултат, който вероятно ще даде тласък на правителството на Скот Морисън, навлизащо в последните дни от кампанията преди изборите в събота, пише Bloomberg.

Безработицата в страната е намаляла до 3,9% - равнище, последно отчетено през август 1974 г., докато заетостта е нараснала с 4000 души на месечна баса.

Морисън ще опита да извлече максимални ползи от данните, след като резултатите от проучванията тази седмица показаха, че дясноцентриската му партия се доближава до опозицията в надпреварата.

Затегността на пазара на труда е основната причина централната банка на страната да смята, че ръстът на заплатите ще се ускори до 3% тази година от сегашните 2,4%, което ще позволи на регулатора да удължи серията от лихвени повишения.

Още по темата

"Данните показват, че ръстът на заплатите би трябвало да се ускори през следващите месеци и подкрепя хода на централната банка за започване на серия от повишения на лихвите”, коментира Джо Мастърс, главен икономист в Barrenjoey Markets Pty.

На последното си заседание в началото на май регулаторът прие първото лихвено увеличение от над десетилетия насам и сигнализира за възможни последващи подобни ходове. Финансовите пазари са в очакване на увеличение от 40 базисни пункта през юни и от последващи ръстове на лихвите всеки следващ месец до декември.

Ако това се случи, основната лихва ще достигне 2,7% до края на годината, което ще натежи на силно задлъжнелите домакинства. Икономистите обаче прогнозират, че банката ще предприеме по-внимателни ходове, като много то тях смятат, че лихвата ще е под 2 на сто.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Търсенето в Германия не се огъна пред несигурността и инфлацията