Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Безработицата в България – на най-ниското ниво от осем години

И безработицата в еврозоната пада до най-ниското ниво от 2009 г. насам

Безработицата в България – на най-ниското ниво от осем години

Снимка: Ройтерс

Икономическият подем свива безработицата в Европейския съюз, еврозоната и България до най-ниското ѝ ниво от над осем години.

През шестия месец на годината безработицата в България се е понижила до 5,9% от 6,0% месец по-рано и е далеч под нивото от 7,8%, достигнато година по-рано (през юни 2016 година). Това е най-ниското ниво на безработица в страната ни от февруари 2009 г. насам, когато тя също беше на ниво от 5,9 на сто. По този показател България се нарежда на 11-то място сред всички членове на Европейския съюз.

Общо 195 хил. българи са били без работа през шестия месец на годината спрямо 197 хил. през май и 255 хил. безработни преди година, показват публикувани днес данни на Евростат. Това представлява второ поредно понижение на безработните българи под важното психологическо ниво от 200 хил. за пръв път от декември 2008 г. насам, когато техният брой беше 191 хиляди.

Нивото на младежката безработица в страната ни обаче се е повишило през юни до 13,2% от 13,0% през май и спрямо 16,7% преди година, като за трети пореден месец общо 20 хиляди български младежи на възраст под 25 години са били без работа спрямо 27 хиляди през юни 2016 г.

Според данните на Евростат безработицата сред жените в страната намалява през юни до 6,1% от 6,2% през май и 7,2% година по-рано. Безработицата сред мъжете пък се понижава до 5,8% от 5,9% през предишния месец и далеч под нивото от 8,3% през юни 2016 г.

Еврозоната и ЕС

През юни броят на регистрираните безработни в еврозоната пада до 14,178 млн. - със 148 хил. по-малко от броя им преди месец и с 1,667 млн. по-малко отпреди година.

В процентно отношение безработицата в еврозоната се е понижила леко през юни до 9,1 на сто спрямо 9,2 на сто през май и 10,1 на сто през юни миналата година Това е най-ниското равнище на безработица в европейския валутен съюз от февруари 2009 г. и е по-добро от очакванията на анализаторите, анкетирани от Factset, за безработица от 9,2 на сто.

В целия Европейски съюз безработицата през миналия месец е останала без промяна на месечна основа - 7,7 на сто, задържайки се на най-ниското равнище от декември 2008 година. Преди година показателят бе 8,6 на сто.

Различията в рамките на еврозоната обаче остават големи. Най-ниска е безработицата в Германия с ниво от 3,8 на сто, следвана от Малта (4,1 на сто). Най-висока е безработицата в Гърция - 21,7 на сто (към април), а в Испания тя възлиза на 17,1 на сто.

Младежката безработица в ЕС е била 16,7 на сто през юни спрямо 16,9 на сто през май. За еврозоната показателят се е понижил до 18,7 на сто спрямо 19 на сто предходния месец.

Икономиката в паричния съюз и в ЕС расте силно заради увеличаването на международната търговия, по-ниските цени на енергията и по-добрите условия за финансиране. За предходното второ тримесечие се очаква увеличение на БВП от 0,6%. Евростат ще публикува първите оценки за икономическото представяне на еврозоната и ЕС този вторник.

Oще по темата четете тук.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (29)

   1| 2| 3    
0
 
6
 
29
nobel до: khao
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ха, ха ха аа ха ха ха ха. И ти какво - послуша ли му съвета, или не го послуша? Твоята лишена от всякаъв разум упоритост е наистина забавна. Продължавай все така. Такива като теб ми харесват.
1
 
9
 
28
Flam до: Valentino512
преди 4 месеца
Да, 54% не могат да си позволят почивка, това е достатъчно показателно колко високо са доходите на заетите в БГ :(
0
 
5
 
27
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Не мога да разбера за кво се борите с тия спорове в коментарите :D :D :D ...
Четеш и ревеш от смях, клоуни ли сте?? Всеки сам си преценява кое е истина и кое не е ;)
6
 
0
 
26
khao до: nobel
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
посъветва да не се занимавам с теб, а не ме е предупреждавал да те закачам ... :):) айде да се научиш да четеш и тогава да ми пишеш, а ?
4
 
8
 
25
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
В новата статия за 56% от българите които не могат да си позволят почивка, явно са забравили да кажат, че са и мързеливи търтей :D :D

Още от Новини
Настроението в японската индустрия продължава да се подобрява