IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България пада до 9,4% през септември

Средното ниво за целия Европейски съюз е 9,3 на сто, а за еврозоната – 10,8%, показват данни на Евростат

13:09 | 30.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в България през септември е 9,4% при сезонно изгладени данни, сочи статистиката на Евростат. През същия месец на миналата година нивото ѝ е било 11,3%, а през август тази година - 9,6%. Младежката безработица в страната е 20,7%

По данни на Агенцията по заетостта от средата на октомври безработицата в България намалява за шести пореден месец до 9,2%. На годишна база нивото на показателя е по-ниско с 1,3 процентни пункта. 

Данните на Евростат за безработицата и тези на българската Агенция по заетостта се различават, защото европейската служба оценява нивото на безработицата на базата на икономически активните лица, а българското ведомство прави статистиката си само на база на регистрираните в бюрата по труда лица. Много българи обаче не се регистрират, тъй като нямат право да получават парични обезщетения.

Средното ниво за целия Европейски съюз е 9,3 на сто, а за еврозоната – 10,8%. 

Във валутния съюз се наблюдава спад на безработицата и на месечна, и на годишна база. През август делът е бил 10,9%, а през септември 2014 г. - 11,5%. Сегашното ниво на безработицата в еврозоната е най-ниското от януари 2012 г.

Безработицата в целия ЕС през август е била 9,4%, а през септември миналата година – 10,1%. Последните данни показват, че през септември делът на хората без работа в ЕС (9,3%) е най-нисък от септември 2009 г.

От всички 22,631 милиона безработни в ЕС 17,323 милиона са в еврозоната.

Традиционно най-ниска е безработицата в Германия (4,5%), най-висока е в Гърция (25%) и Испания (21,6%). Все пак спад на безработицата има в 23 държави членки, в четири има повишения, а в Австрия нивото остава стабилно.

Младежката безработица в ЕС е 20,1% през септември, а в еврозоната – 22,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 8 години
Безработицата в страната е много по-висока от изнесените данни. Защо и как се свеждат свише подобни пропагандни данни ми омръзна да обяснявам. Тя и бедността беше определена за "нормална", при наличието на 24% фалирали домакинства и 80% на които не им достигат доходите за покриване на елементарни нужди. Който иска нека свери броя на регистрираните в бюрата по труда. После да провери какъв е броя на РС, към който съотнасят регистрираните безработни. После да провери какъв е броя на нерегистрираните хора без трудови доходи. Това ще му даде по-добра представа за картината. Макар че има още какво да се добави, все неприятни факти. А с 9% безработица, може би да очакваме хиляди испанци, гърци, италианци и пр да кандидатстват за работни визи? А забравих, те щели да предлагат заплати по 1200лв на бежанци, щото нямало желаещи български граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още