IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в еврозоната се сви до 24-годишно дъно

Нивото на безработните у нас е останало на стабилно равнище през май

13:30 | 30.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Безработицата в еврозоната се е свила до рекордно дъно през май, докато икономиката е продължила да се възстановява от пандемичните спадове, дори на фона на ускорената заради войната в Украйна инфлация, пише Ройтерс.

еврозона еврозона

Данните на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в четвъртък, показват, че безработицата в еврозоната е намаляла от 6,7% през април до 6,6% през май. За сравнение - очакванията на икономистите, участвали в анкета на медията, бяха за резултат от 6,8 на сто, докато година по-рано безработицата се е равнявала на 8,1 на сто.

Това е най-ниското ниво на показателя от 1998 г., малко преди официалното пускане на еврото през януари 1999 г.

В Европейския съюз (ЕС) безработицата е останала на стабилно равнище от 6,1 на сто, докато през май 2021 г. тя е била в размер на 7,3 на сто.

Що се отнася до младежката безработица (лицата на възраст под 25 години) в ЕС, през разглеждания период е имало 2,467 млн. безработни в тази група. От тях 1,988 млн. са били в еврозоната. Така нивото на безработица в ЕС се е равнявало на 13,3%, а в еврозоната - на 13,1%.

Колкото до България, безработицата у нас е била в размер на 4,3% през май 2022 г. , запазвайки стабилното си равнище от април. Безработицата при младежите се е равнявала на 11,7%, отбелязвайки лек ръст спрямо 11,4% от април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още