IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия изненадващо намалява за първи път от април насам

На фона на опасенията, че икономиката на Германия преминава в рецесия, пазарът на труда в държавата бележи изненадващо подобрение

17:13 | 30.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пазарът на труда в Германия отбеляза изненадващо подобрение този месец, което облекчи опасенията, че икономиката преминава в рецесия.

Броят на безработните е намалял с 10 000 до 2,276 милиона през септември. Това е първият спад за последните пет месеца. Нивото на безработица е стигнало до 5%, което граничи с рекордно ниско равнище, съобщава Bloomberg.

След шест години на почти непрекъснат спад на безработицата пазарът на труда в най-голямата европейска икономика е засегнат от свиване на износа на фона на неразбирателствата в глобалната търговия и политическо напрежение. Производственият сектор вече е в рецесия и може да бъде последван от далеч по-големия сектор на услугите, ако нарастващата безработица повлияе негативно върху потребителските разходи.

Подобрението на показателите през септември може да облекчи някои от тези проблеми. В еврозоната безработицата спадна изненадващо през август, като показателят достигна най-ниското си ниво от повече от десетилетие.

Германското правителство, което от години засилва политическата си подкрепа, поддържайки бюджетен излишък, даде знак, че е готово да пристъпи към облекчаване на фискалната политика, но заяви, че все още не са необходими такива действия.

Германската икономика се сви с 0,1% през второто тримесечие, а Bundesbank (германската централна банка, б.ред.) е сред институциите, които очакват нов спад през настоящото тримесечие, което на свой ред напълно отговаря на дефиницията за рецесия.

Промишлеността се сви с най-бързите си темпове от десетилетие насам през септември, а сини чипове, като Henkel и Continental, намалиха очакваната си годишна печалба.

Европейската централна банка се съгласи този месец да засили паричните стимули за еврозоната. В същото време президентът Марио Драги заяви, че е "крайно време" фискалната политика да играе своята роля, а държавите с развити възможности, като Германия, да я използват.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още