IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия нараства за първи път от 2013 г.

Броят на безработните е нараснал най-много от десетилетие

14:08 | 29.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нивото на безработицата в Германия през този месец се повиши за първи път от повече от пет години, което е пореден сигнал за предизвикателствата, пред които се изправя най-голямата икономика в Европа, съобщава Financial Times.

Безработицата нарасна до ниво от 5% през май спрямо 4,9%, отчетени през април, което е най-ниското ниво от поне 1991 г., сочат данни на централната банка на страната. Това е първото увеличаване на безработицата в Германия от 2013 г. 

С 60 хил. души нараснаха безработните през май спрямо предходния месец – най-голямото увеличение за последните десет години.

Според Клаус Вистесен, главен икономист в Pantheon Macroeconomics, по-големият брой на безработните се дължи отчасти на преквалифицирането на някои работници, но и на забавянето на пазара на труда.

„Стабилният пазар на труда в Германия няма да се влоши изведнъж, но скоростта на подобрение ще се забави значително заради мъчителната ситуация в производството“, обясни още Клаус Вистесен.

Като цяло безработицата в най-голямата икономика в Европа остава близо до най-ниското си ниво след обединението през 1990 г. и значително под нивата на големите ѝ партньори от еврозоната като Франция например. Повечето икономисти смятат, че германският пазар на труда е един от стабилните сред развитите икономики в световен мащаб.

Въпреки това икономиката на Германия показва нарастващи признаци на изтощение през 2019 г. Търговският спор между САЩ и Китай оказа сериозен ефект върху бизнес настроенията в страната, което се вижда и в резултатите на индустриалния сектор.

В същото време сигналите, че глобалните растеж може да се забави, са друг негативен фактор, натежаващ върху иначе отворена икономика като германската.

Производителите очакват да намалява броя на хората, които наемат, като това е тенденция, която се забелязва и през последните три месеца според проучване, публикувано през тази седмица от базирания в Мюнхен институт Ifo.

"Желанието за наемане на нови служители непрекъснато намалява от началото на 2018 г.", коментираха от Ifo. По данни на института най-голям ръст на заетостта се наблюдава в сектора на услугите, но дори и там „желанието за наемане се охлажда“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още