IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия неочаквано намаля през ноември

Данните вероятно ще охладят очакванията за фискални стимули от най-голямата икономика в еврозоната

12:45 | 29.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в Германия неочаквано е намаляла този месец на фона на признаците за стабилизиране на спада в промишленото производство и успокояването на търговското напрежение, което натежава върху износителите, предава Bloomberg.

Според данните, които вероятно ще попарят очакванията за фискални стимули от Германия, броят на хората без работа е намалял с 16 хил. души спрямо очакваното увеличение с 6000 души. Безработицата е останала на равнище от 5% и е близо до рекордно дъно. Спадът на безработните е добра новина за икономиката, след като публикувани по-рано данни показаха рязко понижение на продажбите на дребно. Германия Германия

Данни от този месец установиха скок при заводските поръчки и леко подобрение в доверието на бизнеса. Това засили аргументите на правителството на канцлера Ангела Меркел, че няма непосредствена нужда от отклонение от балансирания бюджет. Тази позиция беше подкрепена и от гуверньора на Бундесбанк Йенс Вайдман.

Въпреки това след повече от десет години на спад на безработицата остава рискът, че пазарът на труда в Германия може би достига повратна точка.

Компаниите в областта на промишленото производство обявиха, че закриват над 80 хил. работни места тази година, начело с автомобилопроизводители като Volkswagen, които изпитват затруднения в прехода към електромобили, и производители на машини като Seimens, които пострадаха от охлаждането на световната търговия.

Търсенето на нова работна ръка намалява и има притеснения, че загубените работни места ще свият разходите на частните лица, които подкрепят икономиката през последните тримесечия и помогнаха за предотвратяването на рецесията тази година.

Международният валутен фонд и Европейската централна банка призоваха Германия да използва фискалния си излишък, за да стимулира държавните разходи. Това е част от по-широк призив, отправен от гуверньора на ЕЦБ Кристин Лагард в първото й голямо изявление, за нов европейски политически микс, при който държавните инвестиции се засилват, за да облекчат бремето върху паричните стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още