IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия продължава да намалява въпреки ограниченията

Заетостта в Германия е по-устойчива, отколкото в други европейски страни, поради по-голямата зависимост на икономиката от производството

13:15 | 31.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Безработицата в Германия се понижи през март, което сигнализира за икономическа устойчивост, въпреки че хиляди предприятия остават засегнати от наскоро удължените пандемични ограничения, съобщава Bloomberg.

Спадът на безработицата с 8 хил. души намали общия брой на безработните до 2,75 милиона души, но запази процента на безработица на 6%, показват данни на Федералната агенция по заетостта. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха спад от 3 хил. души.

„Пазарът на труда преживя забележимо пролетно оживление въпреки нарастващия брой на заразени с коронавирус и постоянните ограничения за някои сектори на икономиката“, заяви ръководителят на агенцията Детлеф Шееле. „Като цяло обаче пазарът на труда продължава да показва значителни признаци на продължаваща вече цяла година криза“, поясни той.

Държавните субсидии позволяват на компаниите да задържат служителите си. Близо 3 милиона работници са се възползвали от програмата, отпусната от правителството през февруари, показват данните на института Ifo.

Германия е под блокада от средата на ноември, като повечето магазини, ресторанти, барове, спортни зали и културни центрове са затворени, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Правителството неотдавна удължи тези ограничения поне до 18 април след нарастване на случаите на новозаразени, а канцлерът Ангела Меркел разкритикува регионалните власти, че не следват налагането на по-строги ограничения.

Това означава, че компаниите и техният персонал може да продължат да изпитват затруднения през следващите седмици, преди възстановяването да стане по-устойчиво. Като знак за нарастващия оптимизъм за икономическо възстановяване през второто полугодие икономическото доверие на бизнеса в Германия се повиши до най-високото ниво от юни.

Индексът на института Ifo за бизнес климата в Германия достигна 96,6 пункта, най-високото ниво от юни 2019 г. спрямо ревизираните нагоре 92,7 през февруари. Анализатори очакваха нивото му този месец да бъде 93,2 пункта, според анкета на Ройтрес.

Проучването също така установи, че секторът на услугите, който пострада по-силно от мерките за блокиране, въведени през ноември, също показва първоначални признаци на възстановяване.

Заетостта в Германия е по-устойчива, отколкото в други европейски страни, поради по-голямата зависимост на икономиката от производството. Данните за безработицата от еврозоната трябва да бъдат публикувани на 6 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още