IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия продължава да спада

Mного икономисти очакват икономическият растеж за цялата година да достигне равнището от 3,6%

14:15 | 30.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: BASF</em></p>

Снимка: BASF

Трудовият пазар в Германия продължава да печели от доброто развитие на икономиката, пише немското икономическо издание Focus. Броят на регистрираните безработни е паднал през юни до под 2,9 млн., което представлява спад с около 67 000 в сравнение с май.

Точният брой на германците в трудоспособна възраст без работа е 2,893 млн., показват данните на базираната в Нюрнберг Федерална агенция по заетостта. Така безработните са с 255 000 по-малко от преди година.

"Доброто развитие на пазара на труда продължи и през юни", заяви председателят на агенцията Франк-Юрген Вайзе.

След корекция спрямо сезонни фактори безработицата за юни отчита спад с 8 000 броя (при прогнози за по-добър спад с около 15-16 000 броя) след спада с 8 000 и за май. Без корекция безработицата спада до 6,9% от 7,0% за май.

Търсенето на работна сила остава високо, но предлагането намалява и е стигнало до рекордно нисък обем от години насам, твърдят от агенцията. Броят на свободните работни места е 480 000 - със 109 000 над стойността им преди година.

Неотдавна Вайзе призова за създаване на условия за приемане в Германия на 2 млн. квалифицирани работници от чужбина. “Немислимо е да се справим сами без целенасочена имиграция”, призна Вайзе, който предвижда, че до 2025 г. в Германия ще липсват 7 млн. специалисти. Това може да доведе до изнасяне на цели производства в чужбина.
Безработните обаче не могат да запълнят свободните места в промишлените производства. Безработните в голямата си част са без необходимата подготовка. Най-голям глад има за среден технически състав.

Икономистът от Postbank Матко Баргел коментира, че "времената на силни спадове отминаха. Безработицата ще продължи да спада, макар и с по-малки темпове. За това говори и по-слабият икономически ръст. Затова и търсенето на специалисти ще расте, но не силно".

Въпреки признаците, че германската икономика е забавила темпа си на растеж през последните месеци, много икономисти очакват икономическият растеж за цялата година да достигне равнището от 3,6%, отчетено за 2010 година, отбелязва и DPA. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още