IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия се свива отново до рекордно дъно

Данните подкрепят прогнозата на Bundesbank за силен икономически растеж

16:18 | 04.01.19 г. 1
<p>
	Служител на германската пощенска и логистична група Deutsche Post DHL премества палети в логистичен център за товари на DHL, разположен близо до границата на Германия са Франция и Люксембург в Шелем, Германия, 12 декември 2018 г<em>. Снимка: Ройтерс.</em></p>

Служител на германската пощенска и логистична група Deutsche Post DHL премества палети в логистичен център за товари на DHL, разположен близо до границата на Германия са Франция и Люксембург в Шелем, Германия, 12 декември 2018 г. Снимка: Ройтерс.

Германската безработица се понижава до рекордно ниски нива, като продължава да спада за 5 поредна година. Това засилва спокойствието сред компаниите в най-голямата икономика в Европа, пише Bloomberg.

Безработните в страната са намалели с 14 хил. през декември до 2,26 млн., което надхвърля очакванията на икономистите. Данните подкрепят прогнозата на Германската централна банка Bundesbank, че икономическият растеж ще остане силен въпреки опасностите от Brexit и протекционистките политики. Нивото на безработицата остава на 5%.

„Трудовият пазар продължава да се развива, въпреки че бяха регистрирани трусове за германската икономика“, пояснява председателят на Федералната агенция по заетостта Детлеф Шееле. „Търсенето на нови кадри от страна на компаниите остава на високо ниво“, допълва той. Данните показват, че търсенето ще подкрепя икономическия растеж на Германия и че свиването на икономиката през третото тримесечие заради проблемите в автомобилната индустрия няма да се повтори.

Безработицата ще се понижи до 4,5% през 2020 г., прогнозира Bundesbank. Централната банка отбелязва, че има недостиг на квалифицирана работна ръка, което според компаниите възпрепятства растежа.

Как се развива безработицата в Западна и Източна Германия и още изводи за пазара на труда вижте в продължението на материала в Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Сума народ бачка на базис 450евро ... нямало безработица , дръжки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още