IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Гърция достигна рекордните 18,4% през август

При това темпо ще бъде трудно да очакваме безработица под 18% през последното тримесечие на годината, твърди анализатор

16:04 | 10.11.11 г.
Безработицата в Гърция достигна рекордните 18,4% през август

Безработицата в Гърция достигна рекордното ниво от 18,4% през август, докато балканската държава понася болезнените мерки за строги икономии, изисквани от чуждестранните ѝ кредитори, и 4-тата си година на рецесия, съобщи Ройтерс, като се позова на гръцката статистическа агенция ELSTAT.

През юли нивото на безработица в страната бе 16,5% и дори нарасналата туристическа активност през август не е успяла да предотврати загубата на работни места.

Сред младежите безработицата е над 40%, като в групата на възраст между 15 и 24 години достига 43,5%, а това ръст от 200% за последните 3 години.

„Степента на влошаване на пазара на труда надхвърли дори и най-песимистичните прогнози през месец, когато туризмът осигурява сериозна подкрепа“, заяви Никос Магинас, икономист в National Bank of Greece. „При това темпо ще бъде трудно да очакваме безработица под 18% през последното тримесечие на годината“, добави той.

Гръцката икономика се свива за четвърта поредна година с темп от 5,5% годишно, като от Европейския съюз и Международния валутен фонд не очакват ръст преди 2013 г.

Данните за август са и в рязък контраст с положението от преди година, когато през същия месец безработицата е била 12,2%, като броят на безработните нарасна с над 50% до 907 953 души.

В Гърция данните за безработицата не са коригирани със сезонните фактори.

Средната безработица в еврозоната през август със сезонната корекция е от 10,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още