IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Хонконг достигна най-високото ниво от 2004 г.

На хоризонта има известна причина за оптимизъм, като ваксинациите срещу Covid-19 започват по-късно този месец

13:29 | 18.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Безработицата в Хонконг се повиши през януари до най-високото ниво от повече от 16 години, тъй като социалното дистанциране и ограниченията за пътуване заради пандемията продължават да съсипват местния бизнес и да унищожават работни места, съобщава Bloomberg.

Безработицата се е увеличила до 7% през периода от ноември до януари от 6,6% преди това, достигайки най-високото си ниво от април 2004 г., според официални данни. Процентът на непълната заетост също се е увеличил, нараствайки до 3,8%.

Хонконг Хонконг

Хонконг се намира в продължителна рецесия през последните две години на фона на социални вълнения и глобална пандемия, като икономиката се сви с рекордните 6,1% през 2020 г., според предварителни оценки. Потреблението на дребно, ключов стълб на икономиката, спадна първо заради политически демонстрации, а след това продължи да намалява поради ограничителните мерки за справяне с коронавируса.

„Въпреки че напоследък четвъртата вълна в местната епидемия показва признаци на подобрение, пазарът на труда ще остане под натиск в близко бъдеще, тъй като ще отнеме време, за да се нормализира икономическата активност“, коментира Чи-куон, специалист по трудово и социално право.

Броят на безработните нараства леко, повишавайки се със 7500 души до 253 300 през януари поради спад както на общата заетост, така и на работната сила.

Индустриите, свързани с потреблението и туризма, бяха особено силно засегнати през януари, като безработицата се повиши до 11,3%, докато непълната заетост достигна рекордните 6,6%. Безработицата в секторите на хранителната индустрия се е увеличила до 14,7%. На хоризонта има известна причина за оптимизъм, като ваксинациите срещу Covid-19 започват по-късно този месец. Освен това може да има повече стимули в годишния бюджет, който ще бъде обявен следващата седмица.

Тази седмица правителството обяви плановете си да позволи фитнес залите, салоните за красота, киносалоните и други да бъдат отворени от четвъртък. Ресторантите ще работят до 22 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още