IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Испания продължава да нараства, но много по-бавно

През май 26 973 души са подали заявления за безработица, а в страната са били създадени 97 462 работни места

13:32 | 02.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на испанците, подали заявления за безработица, се е повишил през май с много по-бавни темпове от предходните два месеца, което е знак, че предприятията възобновяват дейността си, докато постепенно премахва своите строги мерки срещу разпространението на коронавируса. и и

Броят на заявленията се е увеличил с 26 573, информира Bloomberg, позовавайки се на съобщение от  Министерството на труда, публикувано във вторник. Тъй като властите в сраната започнаха да облекчават блокадата през май, през месеца са създадени 97 462 нови работни места, въпреки че общият брой работни места в страната все още е с 885 985 по-нисък на годишна база. Повечето от новите работни места са били регистрирани в селското стопанство, строителството и услугите. Създаването на работни места в индустрията е останало в застой, съобщава Ройтерс.

Статистиката все още са най-лошата за  май от 2008 г. насам, но отбелязва забележимо забавяне в сравнение със скоковете от предходните два месеца. Общият брой на заявленията за безработица е нараснал с 611 729 от момента, когато пандемията удари Испания през март.

От началото на блокадата в средата на март регионите, които зависят най-много от туризма, като Андалусия, Валенсия и Канарските острови, са загубили най-много работни места, заедно с Мадрид.

Държавата предостави обезщетения за безработица на 5 988 572 души на обща стойност от 5,12 милиарда евро.

Данните за май също не включват близо 3 милиона служители в Испания, които са останали без работа временно. Икономистите от централната банка на страната очакват нивото на безработица да достигне 22% тази година и след това постепенно да спадне през следващите няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още