IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ се понижава до най-ниското ниво от 2000 г.

Работодателите добавят през октомври най-много работни места от една година насам

15:10 | 03.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Работодателите в САЩ добавят през октомври най-много работни места от една година насам, възстановявайки се след забавянето през септември, съобщава Bloomberg. Данните показват, че американците отново започват работа след смущенията около ураганите Харви и Ирма.

Новите работни места през октомври възлизат на 261 хил., което е по-малко от очакванията, но пък представлява рязък отскок след слабия септември. Първоначално през септември беше регистриран спад на заетостта, но ревизиите в актуалния доклад показват, че тогава е имало ръст от 18 хил. позиции.

Безработицата се понижава от 4,2% до 4,1%, което е най-ниската стойност от 2000 г. 

Почасовите възнаграждения остават без съществено изменение на месечна база, а на годишна ръстът им се забавя от 2,8% до 2,4% през октомври. Прогнозите бяха за съответно 0,2% повишение на месечна и 2,7% на годишна база.

Смущенията, предизвикани от лошото време, е все още трудно да се разчетат детайлно в данните и това ще остане така вероятно до края на годината, посочва Bloomberg. Като цяло икономистите очакват завръщане на тенденцията на стабилен, макар и по-бавен ръст на заетостта, който обаче е достатъчен да понижи нивото на безработицата.

Що се отнася до слабите данни за почасовите възнаграждения, те може да се обяснят с това, че много ниско платени служители се връщат на работа (най-вече в ресторантьорството) и това понижава средната стойност.

През последните три месеца ръстът на заетостта е средно 162 хил. позиции.

По-широкият измерител за безработицата в САЩ (U-6) се понижава до 7,9%, което е най-ниската стойност от 2006 г. Показателят включва и хората, които работят на непълно работно време, не защото така искат, а защото работодателят им не може да си позволи да ги назначи на пълен работен ден. Освен това в индекса влизат и хората, които искат работа, но не търсят активно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още