Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Безработицата в Турция достигна 10-годишен връх

Младежката безработица е скочила с почти 7 процентни пункта до 26,7%

Безработицата в Турция достигна 10-годишен връх

Снимка: Ройтерс

Безработицата в Турция достигна 10-годишен връх, повишавайки се през януари до 14,7% спрямо 10,8%, отчетени година по-рано, съобщава tradingeconomics.com. Последните данни показват, че задълбочаването на рецесията в страната е засегнало и пазара на труда.

Още по темата

За период от десет години броят на безработните хора в Турция е нараснал с 36,9%, а заетостта е намаляла с 3,1%. Младежката безработица е скочила с почти 7 процентни пункта до 26,7%.

Участието на пазара на труда е 52,2%, като заети са 27,16 млн. души, докато 4,6 млн. души са безработни, сочат данни на Националната статистическа агенция.

Турската икономика се сви с 3% през четвъртото тримесечиена миналата година, след като валутната криза миналото лято и строгата парична политика натежаха върху потреблението и инвестициите.

Рязкото покачване на безработицата подчертава предизвикателства, които стоят пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган на фона натиска върху корпоративния сектор и свиването на растежа, коментира Financial Times.

Инфлация в Турция

Ердоган, който е активно в политическия живот от 2002 г., изгради успеха на своята партия върху растящия икономически просперитет. Въпреки че страната претърпя рецесия през 2008 и 2009 г. по време на световната финансова криза, Турция бързо се върна към растеж благодарение на солидното кредитиране.

Много икономисти обаче твърдят, че сегашната криза ще бъде по-трудна за преодоляване поради трудностите, пред които е изправен силно задлъжнелия корпоративен сектор и ограничената способност на кредиторите да подкрепят връщането към растеж на икономиката. 

Турската лира достигна най-ниското си равнище миналата година, след като изгуби близо половината от стойността си спрямо долара и приключи годината, като поевтиня с близо 30 процента. Кризата, която разтърси световните финансови пазари, бе предизвикана от обтягането на американско-турските отношения, безпокойствата за независимостта на централната банка и нарастването на задлъжнялостта.

 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
АЦБ остави лихвите без промяна заради нарастващия риск от Brexit без сделка