IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Франция се сви до 14-годишно дъно

Заетостта в страната е достигнала исторически най-високото си ниво, откакто се води статистиката от 1975 г.

10:10 | 17.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Emily Elconin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Безработицата във Франция е намаляла леко през първото тримесечие, но спадът все пак е помогнал тя да стигне най-ниското си ниво от 14 години, показват данните от официалната статистика, цитирани от Ройтерс.

Безработицата във Франция е намаляла от 7,4% в края на 2021 г. до 7,3% в началото на годината, съобщи статистическата служба на страната. Средните очаквания на десет икономисти, анкетирани от медията, бяха показателят да остане без промяна.

Това е най-ниското ниво на безработица от второто тримесечие на 2008 г., като се изключи анормалният спад в началото на пандемията, когато французите не можеха да търсят работа заради наложените блокади в страната.

Макар незначително подобрението ще е добра новина за президента Еманюел Макрон, който бе преизбран за втори петгодишен мандат миналия месец.

Същевременно младежката безработица в европейската страна е нараснала от 16,0% до 16,3% на тримесечна база до края на март 2022 г., но все пак е била на най-ниското си равнище от началото на 1981 г.

Заетостта се е увеличила от 67,8% до 68%, достигайки исторически най-високото си ниво, откакто се води статистиката от 1975 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още