IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания нараства за първи път от началото на блокадите

Показателят отчита ръст до 4,1% спрямо нивото от 3,9 на сто, което страната задържаше от началото на годината

12:37 | 15.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Нивото на безработицата във Великобритания се повишава за първи път от началото на блокадите срещу коронавируса през март, но данните, публикувани във вторник, също предполагат, че нарастването на безработицата поне засега не се задълбочава, съобщава Ройтерс. 

Нивото на безработица в Обединеното кралство се увеличава до 4,1% през трите месеца до юли, от 3,9%, към които се придържаше от началото на 2020 г.

Мащабната правителствена схема за защита на работните места, която в момента е прекратена, предотврати много допълнителни съкращения.

Данните показват, че броят на персонала, получаващ заплатите си от компаниите, е намалял с 36 000 души през август на месечна база.

Това е повече от загубата на работни места в размер на 20 000 души през юли, но все пак е само малка част от масовите съкращения, регистрирани през април и май. Преди това британското статистическо бюро съобщава за 114 000 премахнати работни места през юли, но ревизира бройката в посока надолу, след като получи допълнителни данни.

Като цяло броят на работните места намалява с 695 000 между март и август.

безработица безработица

Самюел Томбс, икономист от Pantheon Macroeconomics, посочва, че броят на работните места вероятно ще се понижи допълнително през септември и октомври, когато работодателите ще трябва да плащат повече за разходите по схемата за защита на работниците.

Официалните данни за трите месеца до юли показват много по-малък от очаквания спад в броя на заетите хора - 12 000, само една десета от средната прогноза от анкета на Ройтерс.

От статистическото бюро казват, че данните могат да бъдат „леко повлияни“ от промяна в начина, по който са интервюирани домакинствата, след като пандемията COVID-19 засегна Великобритания.

Проучванията, които сега разчитат на телефонни разговори, а не на интервюта лице в лице, не представят хората, които живеят под наем, и акцентират върху собствениците на жилища, които са по-малко изложени на риск от безработица.

Икономистите очакват да бъдат изтрити още работни места, тъй като правителствените субсидии за защита на работните места изтичат в края на октомври.

Английската централна банка прогнозира, че равнището на безработица ще достигне 7,5% в края на тази година.

Броят на незаетите работни места се е увеличил до 434 000 през трите месеца до август, което е с около 30% повече в сравнение с периода от април до юни, но почти наполовина от нивото преди пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още