IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания остава на най-ниското си ниво от 1975 г.

Броят на заетите в Обединеното кралство се увеличава със 179 хил. души в периода ноември-януари

16:03 | 16.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарът на труда във Великобритания продължава с впечатляващите си резултати през трите месеца до февруари, тъй като нивото на заетост се отчита ръст, а размерът на заплатите значително надминава нивото на инфлацията, съобщава Bloomberg. 

Броят на заетите се е увеличил със 179 хил. до рекордно високо ниво, запазвайки нивото на безработица при 3,9% - най-ниското от 1975 г., посочват от британското Национално статистическо бюро.

Растежът в заетостта се дължи главно на високия брой жени, постъпили на работа – над 140 хил.

Основната работна заплата се повишава с 3,4 на сто спрямо година по-рано, доближавайки 11-годишен връх.

Данните помагат да се обясни устойчивостта на потребителските разходи, чието ниво запазва растежа на икономиката, тъй като компаниите намаляват инвестициите на фона на продължаващия застой на Brexit.

Стегнатите условия на пазара на труда предизвикват тревога у Английската централна банка, но продължаващата несигурност около Brexit се очаква да накара банкерите да повишат в скоро време основните лихви.

Според Дан Хенсън от Bloomberg пазарът на труда продължава да показва добра жизненост на фона на последните данни и въпреки множеството въпросителни около излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Той очаква нивото на безработица да се запази непроменено през годината.

Броят на лицата, класифицирани като „неактивни“, които нито работят, нито търсят работа, намалява допълнително през разглеждания период, благодарения на повечето жени, които се присъединяват към пазара.

Ръстът на заплатите, в това число и бонусите, запазва своя темп на растеж от 3,5 на сто, който е най-бързия от 2008 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още