IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработните в Испания са се увеличили леко и през септември

Това е втори пореден месец с ръст на безработните след шест поредни месеца на понижения

12:58 | 02.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сервитьор в кафене в испанския град Севиля. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сервитьор в кафене в испанския град Севиля. Снимка: Ройтерс

Безработните в Испания са се увеличили с 26 087 през септември след приключването на сезонните договори през лятото, предаде Ройтерс, позовавайки се на данни на министерството на заетостта.

Това е втори пореден месец увеличение на броя на безработните, който нарасна през август с 21 679 души след шест поредни месеца на понижения. 

Министерството изтъква, че през последните 12 месеца броят на търсещите работа е намалял с 353 608, но все пак общият брой на безработните остава значителен - 4,09 милиона души към края на септември.

Ведомството не посочва дял и не води статистика за регистрираните в агенцията по заетостта, както и за всички които търсят работа.

През септември безработните са се увеличили в сферата на услугите с 43 155 души и е намалял в селското стопанство, строителството и промишлеността.   

Испанската икономика е сред най-бързо растящите в еврозоната, след като през 2013 г. страната излезе от втората си рецесия за последните пет години. Брутният вътрешен продукт се увеличи с 0,9% на тримесечна и с 2,7% на годишна база през първото тримесечие благодарение на вътрешното търсене. Четвъртата по големина икономика в еврозоната e нараснала с 3,1% на годишна база през второто тримесечие. Кабинетът ревизира прогнозата си за икономическия растеж през тази година до 3,3% от 2,9% преди това.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Ще стават и повече! Нека да започнат първите сътресения след година, две и да видим колко бързо пазарите ще им резнат кранчето! Този път обаче, дори напечатаните пари на Драги няма да стигнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още