IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Американските ДЦК печелят от девалвацията на китайския юан

Ходът на Пекин подсказва за слаб икономически растеж, по-ниски инфлация и цени на суровините и в глобален план, твърди мениджърът в Janus Capital

10:47 | 12.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бил Грос: Американските ДЦК печелят от девалвацията на китайския юан

За американските държавни ценни книжа (ДЦК) предстоят доста неща, предава Bloomberg.

Бил Грос казва, че отслабващият китайски юан ще доведе до по-ниска инфлация в световен мащаб. Същевременно инвеститори намаляват залозите, че Федералният резерв на САЩ (Фед) ще увеличи лихвените проценти по време на срещата си през септември, след като Китай не успява да стимулира своя растеж.

Освен това ходът на азиатската страна да девалвира валутата си повишава търсенето на активи, деноминирани в щатски долари.

„Слабата китайска икономика изглежда, че се нуждае от конкурентоспособна обезценка спрямо други азиатски производители, което подсказва за слаб икономически растеж в глобален план, по-ниски цени на суровините и отново – по-ниска инфлация в световен мащаб“, твърди Грос.

„Дезинфлационният или дефлационен ефект ще поддържа търсенето на 10- и 30-годишни американски ДЦК“, посочва портфейлният мениджър в Janus Capital Group Inc. и бивш ръководител на Pimco Total Return Fund.

Щатските облигации поскъпват за втори пореден ден, след като Централната банка на Китай обезцени юана както във вторник, така и в сряда, за да направи износа по-атрактивен.

Доходността по 10-годишните бенчмаркови щатски ДЦК спадна до 2,07% - най-ниското си ниво поне от 1 май насам.

„Девалвацията на юана ще пренесе дефлацията там в други страни“, посочва още Грос, който остава бичи настроен спрямо облигациите и мечи спрямо акциите.

А по-ниска или спадаща инфлация е добре дошла за облигациите, защото повишава стойността на фиксираните плащания.

„Инвеститорите искат да вложат активите си в долара“, заявява от своя страна дилърът в CIBC World Markets Japan Inc. Казуаки Охе. „Това е бягство към качество.“

Ходът на Пекин идва в навечерието на очакваното вдигане на лихвите в САЩ за пръв път от близо 10 години. Сега обаче анкетирани от Bloomberg анализатори оценяват вероятността това да се случи още през септември на 38% от 54%, каквито бяха залозите към 7 август.

Коментар за облигационните пазари прави и бившият председател на Фед Алън Грийнспан

Повече по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още