Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Биткойн стана законно платежно средство в Япония

Редица въпроси, свързани с данъчното облагане и отчитане на операциите при използване на виртуална валута, засега остават нерешени

Биткойн стана законно платежно средство в Япония

Снимка: Архив Ройтерс

Криптовалутата, включително биткойн, от днес получава статут на платежно средство в Япония в съответствие със закон за валутната регулация, приет по-рано от парламента. В документа е записано, че тя изпълнява функция на валута, но официална парична единица е само йената.

Редица въпроси, свързани с данъчното облагане и отчитане на операциите при използване на виртуална валута, засега остават нерешени. Очаква се японският Съвет по одиторските стандарти да подготви набор от правила за тази цел чак след половин година. 

Още по темата

Във връзка с влизането в сила на новия закон местните банки планират да се заемат изцяло с тестване на технологията блокчейн (на чиято основа се появи виртуалната валута). Асоциацията на японските банки съобщи по-рано, че възнамерява до април 2018 г. да създаде нова платформа за съответните тестове и за големи, и за регионалните учреждения. Целият процес ще бъде подкрепен от централната банка на Япония и Агенцията за финансови услуги.

Крайната цел на този проект е да се разработи вариант за използване на технологията "блокчейн" за извършване на междубанкови парични преводи, което може да намали свързаните с това разходи с около 5%. Това ще доведе до по-ниски банкови такси и ще увеличи търсенето на банкови услуги от клиентите.

По данни на изследователския институт Fuji Chimera обемът на използваните криптовалути в Япония възлиза на 185 милиарда йени (1,67 милиарда долара) за 2015 г. Експерти обаче прогнозират, че до 2020 г. показателят ще нарасне десет пъти. За най-перспективен се смята пазарът на мобилни плащания в онлайн магазините.

/БТА/

По статията работи: Радина Колева
Още по темата: Новини биткойн blockchain

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
1
 
6
преди 3 години
Няма профилна снимка
биткоин*
0
 
2
 
5
khao до: nobel
преди 3 години
Няма профилна снимка
изобщо нямаш понятие какво е бикоин, нали ? :):)
1
 
3
 
4
преди 3 години
Няма профилна снимка
SEC в Щатите отряза bitcoin etf-a. Щом японеца е преценил че bitcoin-a има статус на валута значи така трябва да бъде :). Айде сега и в наща шуро баджансшка моутренска държава да завърти и ние една далавера и да листнем на бфб фонд който да трава биткойна. Ще бъдем първите в света а това значи комар с огромен оборот :D. На бас че подобен фонд би правил за ден повече оборот от колкото БФБ-то за година :D.
3
 
6
 
3
nobel до: MZ/X
преди 3 години
Няма профилна снимка
Да не искаш да кажеш, че след като в Япония не можеш да си платиш данъците с долари, то ако някой тамошен бизнесмен спечели 100 милиона ДОЛАРА , то той няма да дължи НИКАКВИ данъци само защото печалбата му е била в долари?! Защо ми се струва, че не е така? Разликата между преди да се вземе "това решение" е, че и 100 милиарда биткоина да спечелиш - не дължиш НИКАКВИ данъци. Защото няма как да ги платиш, дори и много да искаш. Когато биткоинът стане ОФИЦИАЛНО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО ще си дължиш данъци на всичкото общо основание, най-малкото защото ще има ОФИЦИАЛЕН курс на съответното разплащателно средство. Разликата е повече от огромна.
3
 
5
 
2
MZ/X до: nobel
преди 3 години
Няма профилна снимка
"В документа е записано, че тя изпълнява функция на валута, но официална парична единица е само йената."
----------------------------------------------------------------------------------------------
Данъци няма да може да се плащат в Япония с Биткойн, както не могат да се плащат с долари, евро или левове. Просто го признават за една чужда валута. Никаква драма няма в това решение.

Още от Новини
Хонконг ще подпомогне предприятията с над 3,8 милиарда долара