IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът надхвърли 4100 долара при скоростен пробив

Само от началото на август цената скочи с над 40%, а от началото на годината повишението е четирикратно

08:10 | 14.08.17 г. 33
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Биткойнът мина цената от 4 000 долара за пръв път заради нарастващия оптимизъм, че по-кратките трансакционни периоди ще ускорят разпространението на криптовалутата, предава Bloomberg.

Преди 24 часа криптовалутата се търгуваше на цена под 3700 долара, но малко след това тя отчете скок, надмина 4000 долара и дори не даде индикации, че ще спре да поскъпва. В понеделник цената вече е 4125,17 долара, което представлява ръст от 15% спрямо петък, изчислява Bloomberg.

След като в началото на август биткойнът се раздели на две отделни валути - класически и кеш - за да се увеличи скоростта на трансакциите, класическият биткойн започна да чупи исторически рекорди за стойност, предава TechCrunch. 

На 5 август той мина границата от 3000 долара за брой и явно тенденцията, поне в краткосрочен план, се запазва. Дори WallStreet вече отразява подробно търговията с биткойни, което пък води до повишения интерес.

От началото на април криптовалутата стана законно платежно средство в Япония. Там за 2015 г. обемът на използваните криптовалути възлиза на 185 милиарда йени (1,67 млрд. долара), а експерти прогнозират, че до 2020 г. показателят ще нарасне десет пъти. За най-перспективен се смята пазарът на мобилни плащания в онлайн магазините.

Oт началото на годината цената се е увеличила четирикратно, а само през август ръстът е от 40%. За сравнение – най-силно поскъпващата акция на водещия германски индекс – тази на Lufthansa, отчита за същия период ръст от почти 60%. Целият Dax генерира повишение от 4,5 на сто.  В момента пазарната стойност на биткойна възлиза на 64 млрд. долара, като нарасна с 10 млрд. долара само за последната седмица. 

"Биткойнът се възползва от геополитическото напрежение - търговията в Япония и Корея се увеличи значително през последните няколко месеца", коментира Брайън Кели, сътрудник на CNBC и ръководител на BKCM, която управлява стратегии за цифрови активи. Той също така приписва ръстовете на инвеститорите, които купуват обратно биткойни след разделянето на валутата 1 август и по-голямо внимание от страна на руското правителство.

Анализаторите отбелязват и засилен интерес от страна на инвеститорите, особено от институционални инвеститори след успеха на разделянето на 1 август. 



През тази седмица инвестиционната компания Fidelity стартира функция, която позволява на клиентите да преглеждат своите активи в биткойни. Валутата получи и тласък от инвестиционната банка Goldman Sachs, която в доклад, публикуван тази седмица, заяви, че институционалните инвеститори трудно биха игнорирали криптовалутите като биткойна.

Биткойнът е дигитална валута, която възникна преди по-малко от десет години. Биткойните се генерират в сложни изчислителни процеси и се търгуват на интернет  платформи за разлика от традиционните валути.

Системата за биткойните използва така наречената технология за блок-верига. Това е криптирана база данни, в която се съхраняват всички трансакции.

За разлика от традиционните валути биткойнът не е обект на контрол от държавите или централните банки, а курсът може да варира в широки граници.

Сегашните ръстове съвпадат с разделянето на виртуалната валута на Биткйн и Биткойн Кеш. Паралелно с разделянето от биткойн общността бяха приети и технически нововъведения, които трябваше да  увеличат падналата напоследък скорост на осъществяване на трансакциите.

Това вероятно прави криптовалутата по-привлекателна и атрактивна за много потребители. Едва в началото на август цената мина за първи път 3000 долара и от тогава не спира своя възход. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 6 години
колега бъркаш ме с някой, аз никога не съм харесвал биткойна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
леко по леко идваш на моето :):) радвам се че прогледна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Не се създава стойност от въздуха. Когато се раздвои чейна, имаш и от едните койни и от другите, това не означава че създаваш стойност от въздуха, а че имаш два различни койна, които можеш да обърнеш например в евро. Когато обаче всички тръгнат да правят това на пазара цените и на двата койна се ребалансират. Ето ти една причина, поради която биткойн кеш от 1000$ в момента е 300$, а биткойн от 3000$ е 4000$+.Нищо не пада от въздуха. Борбата за оцеляване на всеки койн е по пазарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Хм, не е точно така.Различните криптовалути имат техните предимства и недостатъци.Разликата между криптовалутите и "печатането на долари" е, че всичко е публично и всеки има свободата да избира на отворените пазари.Иначе за "безкрайното делене" (или печатане на ценни книги/пари) определено поражда проблеми: https://***.coindesk.com/understanding-dao-hack-journalists/Гигантско спихване ще има тук: http://***.investopedia.com/terms/i/initial-coin-offering-ico.asp и НЕслучайно SEC иска да ги лицензира.. което може би ще засегне цената на криптото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 6 години
това е абсолютно дори още по нелепо. не може да създаваш стойност въздуха като форкваш, това е дори още по - нелепо от непрестанното печатане на долари. С тея линкове абсолюрно ме убеди, че ще има гигантско спихване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
"изобщо не си прав"О, така ли?"Другите криптовалути са си съвсем отделни"Ама наистина?! :-DТова знаеш ли какво е? http://mapofcoins.com/bitcoinБиткойн има много fork-ове, само че само този влезе в новините.Позитивното е, че ако/като се строши единия койн лесно можеш да минаваш на друг, точно заради разни майнърски манипулации, за които говориш и т.н.Друго позитивно за "средния потребител" специално в тази ситуация е, че имаш +~10% и във втория чейн, което са си кинти и можеш да ги правиш каквото поискаш ;-) - бонус."средния потребител как така има 2 портфейла с вече 2 различни макар и подобни и почти едноименни валути да не говорим, че са и на различна стойност."Ето така: https://blog.kraken.com/post/1150/bitcoin-cash-and-a-critical-alert-for-bitcoin-margin-traders/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 6 години
изобщо не си прав и незнам защо заблуждаваш читателите. Другите криптовалути са си съвсем отделни. Докато биткойна се раздели на две, защото има едни хора, които държат големи блокове и реално имат силата да влияят на тази "децентрализирана" валута, която се оказа изобщо не е толкова независима колкото ни я представяте. Излиза, че тези които са изкопали и държат най-много държат ножа и могат да я променят както си решат. Опиши ми моля те кое позитивното при разделянето на две, и средния потребител как така има 2 портфейла с вече 2 различни макар и подобни и почти едноименни валути да не говорим, че са и на различна стойност. Според мен това е много важна информация и ако ще пишем новини за биткойна, това не трябва да се неглижира (това последното е забележка към екипа на Инвестора).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Не 2, има 700 "биткойна" така погледнато. И както виждаш за всичките има място на пазара, дори е добре, защото диверсифицира пазара на криптовалути. Някои от тях разбира се граничат със скам схеми.Кои са "обикновените" потребители на криптовалути? Всеки нагазил в тоя бизнес си носи рисковете, както във всеки впрочем.Могат да ползват и двата (и 700те ако щеш). В този случай на форк на койна и блокчейна, дори получават бонуси, защото дървото се разклонява и получават и от двата койна, пък те да си решават кой да ползват, как да ползват и т.н.Как да не е оптимизъм, като получаваш + ~10% от кинтите, които си държал, само защото са ти били в тази валута?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 6 години
напротив проблемите не са само технически и форка не стана доброволно. и кое е удобството да има 2 биткойна? Казваш обикновените потребители не им трябвало да знаят? И как така като има 2 как ще решат кое да ползват? Според мен ти вкарваш неоправдан оптимизъм, че всичко е наред, след като изобщо не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
За да разбереш причината за разделянето на биткойна трябва да си наясно с това как работи блок веригата. Тъй като 99% от потребителите тук нямат необходимите знания, публикуването на подобна статия не би било уместно. Има си специализирани сайтове и форуми за криптовалути, където всичко около този форк беше обсъждано надълго и нашироко. Мога само да ти кажа, че това беше развръзката на един процес, който започна преди много месеци, тъй че недей да търсиш конспирации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още