Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Биткойнът надхвърли 4100 долара при скоростен пробив

Само от началото на август цената скочи с над 40%, а от началото на годината повишението е четирикратно

Биткойнът надхвърли 4100 долара при скоростен пробив

Снимка: Ройтерс

Биткойнът мина цената от 4 000 долара за пръв път заради нарастващия оптимизъм, че по-кратките трансакционни периоди ще ускорят разпространението на криптовалутата, предава Bloomberg.

Преди 24 часа криптовалутата се търгуваше на цена под 3700 долара, но малко след това тя отчете скок, надмина 4000 долара и дори не даде индикации, че ще спре да поскъпва. В понеделник цената вече е 4125,17 долара, което представлява ръст от 15% спрямо петък, изчислява Bloomberg.

След като в началото на август биткойнът се раздели на две отделни валути - класически и кеш - за да се увеличи скоростта на трансакциите, класическият биткойн започна да чупи исторически рекорди за стойност, предава TechCrunch. 

Още по темата

На 5 август той мина границата от 3000 долара за брой и явно тенденцията, поне в краткосрочен план, се запазва. Дори WallStreet вече отразява подробно търговията с биткойни, което пък води до повишения интерес.

От началото на април криптовалутата стана законно платежно средство в Япония. Там за 2015 г. обемът на използваните криптовалути възлиза на 185 милиарда йени (1,67 млрд. долара), а експерти прогнозират, че до 2020 г. показателят ще нарасне десет пъти. За най-перспективен се смята пазарът на мобилни плащания в онлайн магазините.

Oт началото на годината цената се е увеличила четирикратно, а само през август ръстът е от 40%. За сравнение – най-силно поскъпващата акция на водещия германски индекс – тази на Lufthansa, отчита за същия период ръст от почти 60%. Целият Dax генерира повишение от 4,5 на сто.  В момента пазарната стойност на биткойна възлиза на 64 млрд. долара, като нарасна с 10 млрд. долара само за последната седмица. 

"Биткойнът се възползва от геополитическото напрежение - търговията в Япония и Корея се увеличи значително през последните няколко месеца", коментира Брайън Кели, сътрудник на CNBC и ръководител на BKCM, която управлява стратегии за цифрови активи. Той също така приписва ръстовете на инвеститорите, които купуват обратно биткойни след разделянето на валутата 1 август и по-голямо внимание от страна на руското правителство.

Анализаторите отбелязват и засилен интерес от страна на инвеститорите, особено от институционални инвеститори след успеха на разделянето на 1 август. 

Още по темата


През тази седмица инвестиционната компания Fidelity стартира функция, която позволява на клиентите да преглеждат своите активи в биткойни. Валутата получи и тласък от инвестиционната банка Goldman Sachs, която в доклад, публикуван тази седмица, заяви, че институционалните инвеститори трудно биха игнорирали криптовалутите като биткойна.

Биткойнът е дигитална валута, която възникна преди по-малко от десет години. Биткойните се генерират в сложни изчислителни процеси и се търгуват на интернет  платформи за разлика от традиционните валути.

Системата за биткойните използва така наречената технология за блок-верига. Това е криптирана база данни, в която се съхраняват всички трансакции.

За разлика от традиционните валути биткойнът не е обект на контрол от държавите или централните банки, а курсът може да варира в широки граници.

Сегашните ръстове съвпадат с разделянето на виртуалната валута на Биткйн и Биткойн Кеш. Паралелно с разделянето от биткойн общността бяха приети и технически нововъведения, които трябваше да  увеличат падналата напоследък скорост на осъществяване на трансакциите.

Това вероятно прави криптовалутата по-привлекателна и атрактивна за много потребители. Едва в началото на август цената мина за първи път 3000 долара и от тогава не спира своя възход. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (33)

   1| 2| 3| 4    
1
 
0
 
33
deant до: khao
преди 6 месеца
колега бъркаш ме с някой, аз никога не съм харесвал биткойна
1
 
1
 
32
khao до: deant
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
леко по леко идваш на моето :):) радвам се че прогледна !
1
 
1
 
31
abdul до: deant
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Не се създава стойност от въздуха. Когато се раздвои чейна, имаш и от едните койни и от другите, това не означава че създаваш стойност от въздуха, а че имаш два различни койна, които можеш да обърнеш например в евро. Когато обаче всички тръгнат да правят това на пазара цените и на двата койна се ребалансират. Ето ти една причина, поради която биткойн кеш от 1000$ в момента е 300$, а биткойн от 3000$ е 4000$+.
Нищо не пада от въздуха. Борбата за оцеляване на всеки койн е по пазарите.
1
 
1
 
30
abdul до: deant
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Хм, не е точно така.
Различните криптовалути имат техните предимства и недостатъци.
Разликата между криптовалутите и "печатането на долари" е, че всичко е публично и всеки има свободата да избира на отворените пазари.

Иначе за "безкрайното делене" (или печатане на ценни книги/пари) определено поражда проблеми: https://www.coindesk.com/understanding-dao-hack-journalists/

Гигантско спихване ще има тук: http://www.investopedia.com/terms/i/initial-coin-offering-ico.asp и НЕслучайно SEC иска да ги лицензира.. което може би ще засегне цената на криптото.
0
 
3
 
29
преди 6 месеца
това е абсолютно дори още по нелепо. не може да създаваш стойност въздуха като форкваш, това е дори още по - нелепо от непрестанното печатане на долари. С тея линкове абсолюрно ме убеди, че ще има гигантско спихване.

Още от Новини
Еврозоната излезе на търговски излишък от 3,3 млрд. евро през януари