Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Биткойнът поевтиня с над 17% за седмица

Спекулантите разширяват "мечите" си залози след предупреждението за рисковете пред виртуалните валути от страна на американските власти

Цената на биткойна продължава да спада и в началото на новата седмица, тъй като спекулантите разширяват "мечите" си залози след отправеното предупреждение за виртуалните валути от Бюрото за финансова защита на потребителите на САЩ.

Криптовалутата поевтинява с 6,89% до 459 долара за брой според CoinDesk Bitcoin Index, който среднява цените на четирите най-големи борси в света – Bitstamp, BTC-e, LakeBTC и Bitfinex.

Междувременно деноминираната в евро цена на актива отстъпва с 4,55% до 360 евро на базираната в САЩ борса Kraken Exchange.

Цената на дигиталното парично средство се смъкна с повече от 100 долара, или над 17%, от 11 август насам. Тогава Бюрото за финансова защита на потребителите съобщи за широкия брой от рискове, които виртуалните валути крият за потребителите.

Американската агенция припомни, че валутата не е подкрепена от правителството, прекалено волатилна е и се използва от множество хакери и измамници.

"Потребителите (на биткойна – бел. ред.) навлизат все повече в Дивия Запад", каза ръководителят на Бюрото Ричард Кордрей, цитиран от Investing.

Подобни коментари относно рисковете от криптовалутите предостави и наскоро публикуван доклад на Световната банка (СБ). В него институцията определи алтернативната валута като "естествена схема на Понци".

По думите на Каушик Басу, икономист в СБ и автор на анализа, схемите на Понци днес не са толкова очевидни, колкото в миналото и са далеч по-трудни за идентифициране.

"Проблемът произтича от факта, че може би ставаме свидетели на това, което Робър Шилер нарича "естествена схема на Понци" – финансови балони, които се формират без натиск от манипулатора, а поради завършени естествени пазарни сили и самоподдържащи се очаквания", казва Басу.

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Германската централна банка очаква вял растеж през второто тримесечие